România ar putea avea anul viitor preţuri fixe pentru energia electrică. Au fost puse în discuție primele propuneri de costuri

Prețurile fixe la energie sunt o variantă luată în discuţie în coaliţia de guvernare, în contextul crizei actuale. În timp ce social democraţii susţin revenirea la o piaţă reglementată, premierul Nicolae Ciucă spune că trebuie să rămânem totuşi conectaţi la piaţa liberă. De la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor coaliţiei să rezolve problema, pentru că statul nu poate subvenţiona la nesfârşit preţul la energie.

20 Octombrie 2022, 21:16 (actualizat 21 Octombrie 2022, 00:17) Știrile TVR |

La propunerea insistentă a social democraților, subiectul reglementării pieței energiei capătă contur în coaliția de guvernare.

VEZI și Premierul Nicolae Ciucă despre ipoteza reglementării parțiale a pieței de energie electrică: Nu putem să nu luăm măsuri. La întâlnirea de luni s-a venit cu o propunere de semi-reglementare. O decizie, cât de curând

Au fost puse în discuție primele propuneri pentru un preț fix la curent electric.

Astfel, consumatorii casnici ar putea plăti 68 de bani în limita de 100 de kw pe oră, 80 de bani până în 255 de kw și un leu dacă depășesc.

Pentru instituții și companii, prețul ar putea fi stabilit la 1 leu/kwh.

În condițiile unei piețe a energiei reglementate de stat, marii consumatori ar plăti 1 leu și 30 de bani pe kwh.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a confirmat pentru TVR Info că PSD nu renunță la ideea reglementării pieței energiei.

Liberalii ar merge mai degrabă pe varianta propusă de furnizorii și distribuitori, o semi-reglementare a pieței.

Aflat la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a evitat să se pronunțe asupra unei soluții: menținerea actualei scheme de compensare sau revenirea la piață reglementată.

VEZI și Preşedintele Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European: Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă disponibilă și la prețuri pe care populația și industria le pot plăti

Experții admit nevoia unor soluții noi, care să dea acces la energie tuturor consumatorilor. Că va fi o reglementare totală sau parțială, decizia va fi foarte greu de luat, spun producătorii de energie, deoarece eliminarea pieței concurențiale va afecta puternic investițiile.

Măsura de reglementare a pieței energiei ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie și să fie valabilă un an de zile.

În prezent, piața energiei în Uniunea Europeană este liberă, dar în contextul războiului din Ucraina, Comisia Europeană ia în calcul reglementarea pieței pentru o perioadă limitată de timp.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI