România a testat muniţie termobarică concepută la Uzina din Plopeni. Proiectilele trebuie să primească certificatul de omologare de la MApN

2 mai 2022, 17:31

Acesta este momentul în care, în timpul testelor, proiectilele concepute în Uzina Mecanică de la Plopeni străpung un zid de beton și chiar blindatele armatei. Este o lovitură puternică, asta pentru că muniția termobarică creată de inginerii români este ultraperformantă.

Căpitan Ovidiu Iorga, cercetător ştiinţific principal: Termenul general de armă termobarică se referă la orice material energetic care generează la explozie cantități foarte importante de energie și este optimizat pentru a distruge. Este o muniție foarte precisă, cu efect punctual, fiind capabilă să distrugă ținte militare, în special vehicule blindate.

Muniția poate pătrunde până la 400 de milimetri în zid sau poate trece de blindaje de 30 de milimetri. De asemenea, explodează și dezvoltă schije și suflu ce duce la neutralizarea adversarului.

După trei ani de cercetări și teste, proiectilele termobarice mai trebuie doar să primească certificatul de omologare de la MApN.

Vor putea fi folosite de Armata României și pot ajunge chiar și la export, căci alte 17 state folosesc aruncătoare de grenade la care sunt compatibile proiectilele concepute la Plopeni.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Cele două unități sunt pregătite pentru producția de serie, deci am putea să intrăm în producție cât mai repede posibil, nu avem nevoie de investiții suplimentare.

Armele termobarice, susțin militarii, pot reprezenta o problemă la nivel internațional doar dacă sunt lansate proiectile de la distanțe mari în zone cu civili.

General în rezervă Virgil Bălăcean: Cu AG9, AG7 o putem folosi împotriva mijloacelor blindate pentru că aruncătorul de grenade AG7, respectiv AG9, e destinat luptei cu blindate şi poate fi folosit şi împotriva unor lucrări de fortificaţii, cum ar fi sisteme de buncăre sau tehnică de luptă blindată. O armă destinată apărării cu tragere directă probabilitatea de a produce victime colaterale din rândul civililor este aproape inexistentă.

Uzina Mecanică Plopeni primește anul acesta de la Ministerul Economiei peste 6,5 milioane de lei, bani care urmează să fie folosiți pentru fabricarea muniției de artilerie.

Industria de armanent din România s-a prăbușit după Revoluție, iar acum este ținută în viață doar de exporturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă