România a semnat un acord cu Ungaria pentru transplanturi pulmonare. 15 pacienți vor fi operați în fiecare an în țara vecină

15 pacienți români care au nevoie de transplant pulmonar vor fi operați anual în Ungaria. La noi, transplant pulmonar se face doar la Spitalul "Sfânta Maria" din Capitală, dar se operează doar cazurile mai puțin grave. Pe listele de aşteptare sunt 31 de pacienţi.

 

05 August 2019, 21:34 |
Transplant pulmonar în Ungaria
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Adriana se luptă de 7 ani cu o boală cumplită: emfizem pulmonar. Acum, plămânii îi mai funcţionează doar la 15% din capacitate şi stă conectată în permanenţă la aparatul de oxigen.

Doar un transplant pulmonar ar putea să o salveze.

Adriana a fost pusă pe lista de aşteptare acum 6 luni.

În aceeaşi situaţie disperată sunt alţi 30 de pacienţi. Unii dintre ei vor fi operaţi la Spitalul "Sfânta Maria". În centrul de aici au fost investite 10 milioane de euro, însă medicii nu pot opera cazurile grave.

Emanuela Schweninger, jurnalist TVR: "Şase transplanturi pulmonare au fost făcute în ţara noastră. De fiecare dată echipa medicală a fost condusă de Igor Tudorache, care a venit special de la Hanovra. Toţi cei 6 pacienţi operaţi la Spitalul 'Sfânta' Maria se simt bine".

De la 1 septembrie, pacienţii de pe lista de aşteptare vor avea mai multe şanse. Statul român a încheiat un parteneriat cu Ungaria.

Eurotransplant este o organizaţie internaţională din care fac parte mai multe ţări. Atunci când sunt selectați beneficiarii, se ține cont de criterii medicale și etice clare. România nu este membru cu drepturi depline, dar autoritățile promit că, în cel mult 3 ani, vom face parte din această organizație.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI