România a scos la vânzare 20 de tancuri T-55, care vor ajunge la fier vechi. În acest moment, armata nu are un program pentru un nou tanc

3 octombrie 2022, 19:12

Tancurile T-55 care vor fi vândute de Romtehnica săptămâna viitoare au fost fabricate între 1962 și 1972.

Din nefericire, în continuare Armata Română va mai avea în dotare astfel de blindate sovietice vechi de peste 50 de ani.

În prezent, MApN se bazează pe TR-85, un tanc proiectat și construit în România înainte de 1989. Există chiar și o variantă modernizată a acestui blindat: TR 85 M Bizonul, însă armata are doar 54 de astfel de tancuri.

Sigur că nu stăm bine, pentru că în dotare avem un batalion cu tancuri modernizate, dar și pentru acestea ar trebui să continue procesul de modernizare – e vorba de TR 85 M1„, a declarat gl. (r.) Virgil Bălăceanu.

În acest moment, armata nu are un program pentru un nou tanc. Analiștii spun că un astfel de proiect ar avea nevoie de un buget de câteva miliarde de dolari și ar dura cel puțin 5 ani de la lansare și până la primirea primelor echipamente.

Gl. (rtr.) Decebal Ilinia, fost sef al Înzestrării Armatei: „Dacă s-ar pune problema, durează foarte mult, pentru că industria românească nu mai e capabilă să realizeze un tanc. N-ai unde să mai torni turelele, hidraulică, motoare, deci toate ar trebui importate. Costurile sunt foarte mari.”

Războiul din Ucraina a fost un imbold pentru multe țări care au hotărât să îmbunătățească dotarea armatelor.

În acest an, Polonia, de exemplu, a anunțat că va cumpăra 250 de tancuri moderne americane Abrams, pentru care va plăti peste 4 miliarde de dolari.

Adelin Petrișor, jurnalist TVR: „În această vară, Polonia a primit deja 28 de tancuri Abrams pentru pregătirea militarilor. Mai mult, Varșovia mai anunțat că va mai cumpăra încă 116 Abrams-uri la mâna a doua din SUA, în plus față de cele 250 de tancuri noi deja contractate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite