România a rămas cu milioane de doze de vaccin pe stoc, iar interesul pentru imunizare a scăzut dramatic

20 aprilie 2022, 14:16

S-a ajuns în această situație deoarece interesului pentru vaccinare a scăzut dramatic. În prezent, la finalul unei săptămâni vorbim despre 1200 de vaccinări cu prima doză în timp ce în trecut vorbeam despre zeci de mii de vaccinări.

Autoritățile au rămas cu milioane de doze de vaccin pe stoc și se întreabă acum ce vom fac cu aceste doze. Actualul ministru al Sănătății spune că, în trecut, ministerul a avut posibilitatea să ajusteze aceste contracte astfel încât România să primească mai puține doze, dar oficialii nu au făcut-o.

În replică, ministru Sănătății de atunci, Ioana Mihăilă a declarat că de fiecare dată când s-au făcut achiziții noi de vaccin s-au contractat cantitățile cele mai mici.

O reacție a venit si din partea fostului șef al Executivului, de la vremea respectivă, Florin Cîțu care spune că ar trebui întrebată inclusiv șefa Comisiei Europene despre aceste contracte care au prevăzut cantități uriașe de vaccin.

Cel care a făcut acuzații și a spus că ar trebui făcute investigații a fost Marcel Ciolacu, președintele Camerei deputaților, care a declarat că România a cumpărat peste 100 de milioane de vaccin. 40 de milioane de vaccin urmează să ajungă în România în 2022 și 2023 și cineva trebui e să răspundă pentru asta.

Surse din ministerul Sănătății spun însă că cifrele oferite de Marcel Ciolacu nu sunt cele corecte, în total ar fi vorba despre 85 de milioane de doze de vaccin, iar în prezent ar fi pe stoc 8 milioane de vaccin.

Situația din România nu este singulară. De exemplu Polonia a anunțat recent că refuză sa mai plătească și să mai primească în jur de 70 de milioane de doze de vaccin, pentru că și acolo interesul pentru vaccinare este extrem de scăzut.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că trebuie să găsim o soluţie. Am o problemă legată de acest principiu al neutilizarii și distrugerii unei cantități mari de vaccinuri, mă deranjează tipul asta de acțiune în ceea ce privește vaccinul pentru că vaccinul este un simbol al prevenţiei şi este păcat să distrugem acest simbol al prevenţiei. Este vorba despre sume serioase de bani, pe care statul român trebuie să le plătească, le-a şi plătit deja o parte. Mai trebuie să le plătească în continuare”, a susţinut ministrul Alexandru Rafila.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite