România a ajuns tot mai dependentă de alimente și echipamente cumpărate din străinătate

9 ianuarie 2023, 17:51

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: România a importat alimente și animale vii în valoare de peste 9 miliarde de euro, numai în primele 11 luni ale anului trecut, arată statisticile oficiale. Volumul total al acestor importuri a crescut cu peste 24% față de perioada similară din 2021.

Așa se face că, la începutul anului, pe tarabe sunt vândute cantități mari de legume și fructe aduse din alte țări. Prețurile sunt pe măsură.

Cel mai mult au crescut importurile de combustibili, cu peste 116%. Urmează cele de uleiuri, cu peste 78%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Importurile totale ale României au depășit 116 miliarde de euro și au fost cu aproape 30% mai mari, față de primele 11 luni din 2021.

Exporturile au fost însă mai mici: puțin peste 85 de miliarde de euro, în creștere cu doar 25,1%.

Ionuț Bușega, profesor, Academia de Studii Economice, Bucureşti: Importăm multe bunuri finite, în timp ce exportăm pe bani mai puțini materii prime. Economia românească nu produce suficient de mult încât să acopere consumul din țară. Iar asta are ca potențial efect negativ deprecierea leului în raport cu alte monede internaționale. Putem avea probleme la accesul la produse sau materii prime, atunci când apar crize la nivel internațional.

Reprezentanții importatorilor și exportatorilor susțin că soluția pentru a reduce deficitul comercial este dezvoltarea producției locale.

Mihai Ionescu, preşedinte executiv, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România: Această scădere masivă a producţiei industriale şi a exporturilor a contribuit în primul rând criza pandemică, doi, criza energetică şi războiul din Ucraina. Trebuie să găsim stimulente pentru a dezvolta acele investiţii care să realizeze în ţară acele mărfuri pe care România în momentul de faţă le importă.

Deficitul comercial a urcat la 31 de mililarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creștere cu peste 9,6 miliarde de euro față de perioada similară din 2021, mai arată datele Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă