România, tot mai pustie. Anul trecut, populația a scăzut cu echivalentul orașului Râmnicu Vâlcea

30 august 2017, 20:55

România a început să piardă cetăţeni imediat după Revoluţie. De anul trecut până acum, populaţia a scăzut cu 122 de mii de locuitori, potrivit datelor INS.

Natalitatea rămâne o problemă, românii continuă să-şi caute de muncă în străinătate, iar la capitolul mortalitate am ajuns să depăşim cu mult alte ţări europene.

„Natalitatea anul trecut a fost de 9 născuţi la 1.000 de locuitori. Iar mortalitatea este de 13 decese la 1.000 de locuitori. E o diferenţă foarte mare”, atrage atenţia directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, Vasile Gheţău.

„Este unul dintre cele mai grave şi periculoase fenomene pe care le are de întâmpinat economia românească. (…) De mai mult timp nu există politici coerente de creştere a demografiei”, explică, la rândul său, economistul Mircea Coșea.

Angajatatorii resimt deja efectele lipsei forţei de muncă. Numai anul trecut, peste 200.000 de români au plecat să lucreze în străinătate. Chiar dacă s-au întors mai mult de jumătate, există domenii, precum industria şi construcţiile, unde se resimte o lipsă acută de personal calificat.

Ca o măsură compensatorie, patronii vor să fie lăsaţi să angajeze mai uşor imigranţi.

„Ar trebui să ştim şi noi din cei care vin care sunt doctori, care sunt profesori, care sunt ingineri, să folosim această forţă de muncă. Nu să devină un balast în bugetul statului”, spune secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.

Multe dintre satele care odinioară asigurau forţă de muncă pentru oraşe sunt acum pustii.

Satul Lupele din judeţul Galaţi, de exemplu, mai are doar 17 locuitori.

Statisticile sunt sumbre. Fără măsuri de încurajare a natalităţii, populaţia României va ajunge la mai puţin de 16 milioane în 2050, conform ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite