România e țara contrastelor, o arată încă o dată statisticile. Suntem pe podium când vine vorba de rata de fertilitate dar, în același timp, ocupăm un loc 'fruntaş' când ne referim la numărul de mame minore.
România este pe locul doi în Europa, după Franţa, la rata de fertilitate. Fiecare femeie din țara noastră ar putea aduce pe lume doi copii. Acestea se gândesc să devină mame după vârsta de 30 de ani, o tendință care s-a accentuat din 2001 încoace atât în Europa, cât și la noi.
Ana Bulai, sociolog: Este o decizie spre care societatea nu te mai presează, este o decizie individuală, nu mai ești valorizat social prin statutul de părinte. Nu mai e o mândrie să faci copii.
Nu este o mândrie nici că suntem pe locul 2 în Uniunea Europeană la numărul de mame minore. Gabriela era în clasa a XII-a când a rămas însărcinată. Voia să termine liceul şi să se angajeze ospătar.
Povestea ei e una dintre miile din România.
Pentru tinere ca ea, Asociaţia SAMAS şi UNICEF au dezvoltat proiecte de sprijin și de cercetare.
În 2020, cele mai multe mame minore de la noi din ţară au fost în Mureş.
Crina Mureșan, coordonatoare de proiect, Asociaţia Samas: Am ajuns aici şi pentru că educaţia privind sexualitatea sau educaţia sexuală, mai bine spus, este este o lipsă de servicii şi un cadru de acţiune pentru aceste mame minore absent.
Anul trecut, în România s-au născut 180.000 de copii, cel mai mic număr din ultimii 60 de ani.