ROMÂNIA, ÎN GER ŞI GHEAŢĂ. Cod galben de vânt în est şi la munte. Efectele frigului

8 ianuarie 2017, 11:38

Polul frigului s-a mutat în Banat. La Reşiţa, termometrele arătau, la 7 dimineaţa, -21 de grade, cu doar 3 grade mai mult decât pe Vârful Omu. Sunt cele mai scăzute temperaturi din ultimii ani, spun reşiţenii. Iar străzile oraşului au fost aproape pustii. În Târgul de iarnă din Parcul Tricolorului, doar doi comercianţi au rezistat în frig. Nu, însă, şi marfa lor. Vinul a îngheţat în butoaie şi fructele, pe tarabe. Pustii au fost şi străzile din Bistriţa Bârgăului. Oamenii n-au ieşit din casă decât de nevoie – după lemne sau după apă. Pentru vârstnici, gerul Bobotezei e privit cu ochi buni. Şi Lacul Colibiţa a îngheţat bocnă. Ger năprasnic şi viscol a fost astăzi şi la Bâlea Lac. Termometrele au arătat -25 de grade, însă rafalele puternice au făcut ca temperatura resimţită să fie de două ori mai mică.

ORA 18.00: ANM a emis un nou cod galben de intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi troienită, valabil pentru perioada 8 ianuarie, ora 18.00 – 9 ianuarie, ora 04.00.

(w300) Cod galbenÎn intervalul menţionat, în Moldova, nordul Dobrogei, extremitatea de nord-est a Munteniei, dar şi la munte, vor fi perioade în care vântul va mai avea intensificări, cu viteze de 50…60 km/h şi, pe arii restrânse, 70 km/h, spulberând şi troienind zăpada.

Temporar va mai ninge slab şi se va mai putea depune strat de zăpadă peste cel existent, în seara zilei de duminică (08 ianuarie), în Moldova, local în Carpaţii Meridionali şi Orientali, nordul Dobrogei şi extremitatea de nord-est a Munteniei, iar în prima jumătate a nopţii de duminică spre luni (08/09 ianuarie) în judeţele din jumătatea de nord a Moldovei şi pe crestele montane înalte.

Ninsori, în general slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse şi în regiunile centrale şi sudice, iar în extremitatea de sud-vest a teritoriului vor mai fi unele intensificări ale vântului.

Blestemul zăpezii, la Buzău

La Vâlcele, în judeţul Buzău, oamenii abia azi au reuşit să iasă din casele îngropate sub zăpadă. S-au grăbit să ajungă la animale, la magazia cu lemne sau la fântâni, după apă. Şi să-şi facă provizii pentru următoarea perioadă în care nu vor putea ieşi din case, tot din cauza viscolului.

 

ORA 12.00 În Moldova, Dobrogea, est-ul Munteniei şi, local, în Carpaţii Meridionali şi Orientali, temporar va mai ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă.

De asemenea, ninsori, în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local şi în regiunile centrale şi în restul regiunilor sudice, iar în extremitatea de sud-vest a teritoriului vor mai fi unele intensificări ale vântului.

Ziua, maximele se vor situa între -16 şi -10 grade. Minimele pe timpul nopţii vor fi cuprinse între -28 şi -15 grade, iar ANM precizează că vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor şi pe parcursul săptămânii viitoare.

Probleme foarte mari au fost, în aceste zile, în Brăila. Totul a fost blocat de viscol acolo. O situaţie care se repetă de fiecare dată când este viscol. Autorităţile au intervenit non-stop pentru a ţine în primul rând oamenii în siguranţă şi a-i opri să plece la drum.

Noapte albă pentru salvatorii din Moldova

În adăpostul amenajat de primărie, camerele sunt arhipline. Oamenii care şi-au găsit refugiu aici trăiesc pe străzi de ani de zile. Fără ajutor, n-ar avea nicio şansă de supravieţuire în aceste zile.

În sprijinul oamnenilor fără adăpost au venit reprezentaţii unei fundaţii. Au adus sandvişuri şi ceai cald.

Oamenii străzii primesc în fiecare seară şi câte o supă fierbinte.

 

Pompierii băcăuani s-au dus în comuna Podu Turcului, unde mai multe autoturisme în care se aflau şi copii rămăseseră înzăpezite. Tot în Bacău, un microbuz a fost scos cu greu din nămeţi, iar o ambulanţă a fost ajutată de utilaje să ajungă la destinaţie.

Echipajele de intervenţie de la ISU Bacău plecaseră iniţial să scoată din nămeţi un autoturism. Pasagerii au sunat după ajutor la 112. În sprijinul lor au plecat o autospecială de Pompieri, un echipaj SMURD şi o autofreză. Copiii au fost preluaţi de echipajul SMURD până la deblocarea autoturismului, după care cele patru persoane şi-au continuat drumul pe o altă rută. Echipele de intervenţie au fost solicitate pentru un alt autoturism înzăpezit în comuna Dămieneşti. Acolo au găsit blocate patru autoturisme în care se aflau 10 persoane. La întoarcerea spre Bacău, echipajul a mai întâlnit pe drumul Prăjeşti – Traian un microbuz care derapase şi blocase drumul. În judeţul Bacău nu sunt momentan blocaje pe drumurile naţionale, dar se circulă greu din cauza ninsorii şi a viscolului. La Iaşi au fost probleme din cauza gerului năprasnic. Oamenii străzii s-au grăbit către adăposturile de noapte care au fost pline până la refuz.

Ger năprasnic la Târgu Mureş

Frig şi ger năprasnic şi în centrul ţării. La Târgu Mureş a fost una dintre cele mai scăzute temperaturi. Cu amănunte vine Simona Boantă:

 

La Târgu Mureş se înregistrează acum -12, -13 grade. Dar dacă luăm în calcul umezeala şi vântul de 15 kilometri la oră, temperatura resimţită de corupul uman este de circa – 19 grade. Ger siberian este în zona munţilor. La Călimani şi Gurghiu viteza vântului atinge aproape 100 de km la oră, iar temperatura resimţită de om poate ajunge chiar la valori de – 60 de grade. Salvamontiştii i-au atenţionat pe turişti să nu se încumete să facă plimbări şi recomandă ca turele organizate în zonele de creastă ale munţilor să fie anulate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă