România, în centrul Europei. Ceremonie impresionantă la Ateneul Român pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene

11 ianuarie 2019, 08:26

LIVE TEXT Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE. GALERIE VIDEO Discursurile oficialilor

Comisarii europeni au venit împreună la București, în frunte cu președintele lor, Jean-Claude Juncker.

În acest timp, la Ateneu începea forfota. Invitații străini au fost cuceriți de arhitectura sălii de concert.

Politicieni retrași într-un con de umbră s-au amestecat cu colegi de generație sau politicieni actuali. Adrian Năstase a socializat cu Sorin Grindeanu în loja foștilor premieri.

În loja principală, alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă, au stat șefii primelor instituții europene, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani și Donald Tusk.

Ca de fiecare dată, Donald Tusk a rostit întreg discursul în limba țării care deține președinția Consiliului.

La eveniment au fost invitați și toți foștii premieri și șefi de Stat ai României, dar și personalitățile politice care au contribuit la aderearea țării la spațiul Euro-Atlantic.

O controversă în spațiul public a stârnit prezența lui Adrian Severin în loja secundară. Fostul europarlamentar și Președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a făcut închisoare pentru corupție.

Critici pe rețelele de socializare a stârnit și prezența în loja principală a fiului premierului Viorica Dăncilă.

Alți invitați au preferat să vină neînsoțiți la eveniment sau să stea separat de familie pe timpul ceremoniei.

Au lipsit foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu. Printre absenți, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, aflat în concediu.

Dacă demnitarii români au preferat să dea o notă cât se poate de solemnă discursurilor, cei europeni au fost mult mai degajați.

Când vorbele s-au terminat, a venit rândul muzicii.

Cât despre dress code, doamnele au ales rochiile lungi și negre cu paiete sau fulgi, iar domnii, cravatele și costumele închise la culoare. Președintele României, ministrul Finanțelor și fostul premier Sorin Grindeanu au preferat papionul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite