România, importantă pentru NATO. Generalul Joseph Ralston, fostul șef militar al Alianței Nord Atlantice, intervievat în exclusivitate de Adelin Petrișor

13 iunie 2019, 19:54

În 2002, gen. Joseph Ralston era comandantul militar al Alianței Nord Atlantice, a transmis Adelin Petrișor, pentru Telejurnal. Generalul preferă să vadă partea plină a paharului și spune că în 15 ani România s-a schimbat foarte mult, armata română a progresat foarte mult. Bineînțeles că Ralston admite că mai sunt foarte multe lucruri de făcut, mai ales în legătură cu echipamentul destul de învechit al armatei române. Ralston a vorbit și despre Turcia, cel mai puternic aliat la Marea Neagră, Turcia, care, în ultima vreme, s-a apropiat periculos de mult de Rusia lui Putin. Ralston a fost pilot militar, a avut peste 2.500 de ore de zbor pe mai multe tipuri de avioane, a avut 147 de misiuni de luptă în Laos și în Vietnamul de Nord. În cei 38 de ani de carieră, Joseph Ralston a reușit să ajungă nr. 2 în ierarhia militară americană și nr. 1 în cea a Alianței Nord Atlantice.

Iată interviul cu generalul Joseph Ralston:

Gl. (r.) Joseph Ralston, fost șef militar al NATO: „Aveți multe provocări aici. Aveţi instabilitate în Balcani, pe de-o parte, aveți Marea Neagră și tot ce-a făcut Rusia în această zonă, fie trupe rusești în Georgia, fie în Crimeea, fie ce se întâmplă în Estul Ucrainei, unde rușii provoacă probleme. Aţi avut atacul asupra navelor ucrainene, în noiembrie anul trecut, în Strâmtoarea Kerci. Aveţi toate turbulenţele din Marea Neagră. În Sud ai Orientul Mijlociu, Siria, fluxul de migranți, toate aceste probleme. Este deci o zonă foarte volatilă și unul dintre lucrurile bune pentru NATO – și pentru asta am insistat ca România să fie parte din Alianță în 2002, când a primit invitația – este că avem nevoie de stabilitate în partea de Sud-Est a Europei. Din fericire, România și Bulgaria reprezintă flancul NATO aici.

După cum știți, avem dificultăți cu Turcia. Dacă Turcia decide să meargă mai departe cu sistemul rusesc de rachete S 400 – și cred că SUA au fost clare și ceilalți aliați au spus-o clar – acest sistem este incompatibil cu F-35. Asta e o consecință a deciziilor lor. Pot decide să cumpere S 400, dar sigur nu vor primi avioane F-35.

Uitați-vă cât de departe au ajuns echipamentele dumneavoastră în ultimii 15 ani. Armata dumneavoastră este mai puternică decât era. Sunteţi unde vreți să fiți? Nu, dar nici SUA nu sunt acolo unde vor. Trebuie să continuăm să lucrăm la asta şi ambele țări, România și Bulgaria, o fac.

NATO și UE au fost ferme în felul în care au impus sancțiuni Rusiei. Sancțiunile sunt semnificative și cred că pentru ruși, pentru popor, nu sunt bune. Rusia trebuie să țină cont de asta și să vadă cât va continua să creeze instabilitate pentru NATO”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă