România, condamnată la CEDO pentru că nu a apărat un copil de tatăl violent

România pierde din nou la CEDO. De aceasta data este vorba despre cazul unui copil pe care statul nu l-a apărat în fața unui tată violent. Invitată la Ora de ştiri, Nicoleta Popescu, avocat la APADOR-CH, cea care a făcut plângerea la CEDO, a oferit mai multe detalii despre acest caz tulburător.

04 Octombrie 2017, 17:30 (actualizat 05 Octombrie 2017, 10:32) Știrile TVR |
România, condamnată la CEDO pentru că nu a apărat un copil de tatăl violent
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Agresiunile au început în 2001, când copilul avea trei ani. Abia la a cincea plângere depusă de mama copilului au intervenit autoritățile. Şi au mai trecut încă opt ani de proceduri penale pentru o sentinţă: tatăl violent a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Părinții au divorțat în septembrie 2004, iar copilul a rămas cu mama sa.

Mama a semnalat agresiunile soțului la  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București.  Autoritățile au declarat că au "monitorizat cazul" și copilul a fost inclus într-un program de consiliere psihologică începând din 2004.  Comportamentul violent al tatălui a continuat însă, astfel că mama a depus patru plângeri la Poliția București (în martie, aprilie, mai și iunie 2004). Abia la a cincea poliția a înaintat dosarul către procuror, după ce a audiat mama și mai multi martori din centrul maternal în care fusese internată cu copilul.

Tribunalul București l-a condamant pe tată în aprilie 2012, pentru că l-a abuzat fizic și verbal pe copil. Procesul s-a încheiat în noiembrie 2012, prin decizia Curții de Apel București, care l-a condamnat pe tată  la trei ani de închisoare cu suspendare.

Curtea Europeană a stabilit că în acest caz a fost încălcat articolul 3 din Convenția Europeană (nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor inumane si degradante), că autoritățile române nu au luat măsuri pentru protejarea copilului și nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor.

Curtea a constatat că ancheta a fost prea lungă și ineficientă și că durata procedurilor judiciare a fost și ea excesivă. Guvernul român a motivat că durata mare a procedurilor și a procesului s-au datorat grijii de a nu comite vreo eroare judiciară.

Acum, România este obligată să-i plătească 10.000 de euro copilului, daune morale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI