România este codașă în Europa la oferta de locuri de muncă cu program redus. Mai puțin de 7% dintre salariați lucrează part-time. Patronii nu sunt motivați să facă angajări şi reclamă taxele prea mari. Afectați sunt studenții, gravidele dar și pensionarii care nu îşi permit să lucreze cu normă întreagă. Asta în timp ce firmele se confruntă cu o criză acută a forței de muncă. Una fără precedent.
Raluca Marcu este mamă a doi copii. Locuieşte în Timişoara şi a renunțat la un serviciu bine plătit, cu normă întreagă, ca să petreacă mai mult timp cu familia. Lucrează totuşi patru ore pe zi: oferă consultanță unui dezvoltator imobiliar. Dar nu i-a fost ușor să găsească un loc de muncă cu program redus.
"Pănă la urmă job-ul l-am găsit prin cunoștințe, printr-o cunoștință cu care am colaborat de-a lungul timpului" – Raluca.
Și în București este o adevărată provocare să găsești un loc de muncă cu program redus.
În ziare sunt doar câteva zeci de anunțuri de angajare, majoritatea în domeniul curățeniei.
Nici pe Internet oferta de locuri de muncă nu este mai generoasă.
De exemplu, pe un site de recrutare din cele peste 8.000 de locuri de muncă disponibile doar 600 sunt cu program redus.
România este una dintre țările europeane care oferă cele mai puține locuri de muncă part-time: doar 6,5% dintre salariați lucrează cu jumătate de normă. Media Uniunii Europene a fost de aproape 19%, anul trecut, potrivit Eurostat.
Patronii spun că nu sunt motivați să facă angajări din cauza fiscalității.
Cei mai aventajaţi de un program de lucru flexibil sunt studenții, gravidele și pensionarii.
Ionescu Constantin are o experiență vastă ca maistru electrician. Pensia nu-i ajunge așa că şi-a căutat de lucru. Nu l-a angajat nimeni şi atunci şi-a facut propria firmă.
Reprezentanții patronatelor estimează că România a pierdut peste 50.000 de locuri de muncă part-time, după modificarea regimului de impozitare, anul trecut.