România, chemată în instanță. Riscăm o amendă uriașă din cauza gradului mare de poluare din București

30 octombrie 2018, 21:28

Reprezentanții Ministerului Mediului au fost înștiințați oficial că a început procesul împotriva României pentru că nu respectă standardele de calitate a aerului din București.

Comisia Europeană cere sancționarea autorităților pentru că nu au luat până acum măsuri suficiente de combatere a poluarii.

Potrivit Comisiei Europene, în București, valorile limită sunt depășite zilnic, mai ales nivelul de particule mobile numite PM 10. Acestea au un diametru mai mic de 10 micrometri și sunt foarte nocive pentru corpul uman. Trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare, provocând inflamații și intoxicații.

Raul Pop, fost secretar de stat în Ministerul Mediului: „Dacă la nivel local nu găsim soluţii pentru un trafic mai puţin poluant, pentru şantiere mai puţin poluante sau pentru orice altă sursă de poluare care trebuie ţinută sub control, din păcate nu are ce să facă nici Comisia Europeană, nici guvernul”.

Primăria Capitalei spune că va lua o serie de măsuri pentru eliminarea surselor de poluare, însă precizează că pentru situația în care s-a ajuns sunt vinovate vechile administraţii.

Foștii primari ai Capitalei nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Dacă România va pierde procesul, riscă amenzi usturătoare.

Dan Trifu, vicepreședinte Eco Civica: „Statul român poate să, hai să spunem ‘să scape’ de această plată, atribuind-o Consiliului General, care se spune că n-a îndeplinit măsurile asumate. (…) Din experienţa noastră şi din studiile pe care le-am efectuat în dosarele respective, reiese că am putea fi amendaţi între 100.000 şi 400.000 de euro pe zi”.

Anul trecut, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României din cauza calității aerului în 3 orașe: Bucureşti, Iaşi şi Braşov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite