România, cei mai puțini bani din ajutorul european pentru țările care sprijină Ucraina să vândă cerealele. Petre Daea: La cele 10 milioane date de UE, mai punem încă 10 milioane. Fermierii bulgari, protest în vămile cu România

30 martie 2023, 19:08

Fermierii bulgari au blocat joi după-amiază punctele de frontieră cu România. La Ruse, agricultorii bulgari care cultivă grâu, floarea soarelui și porumb au cerut ca Ucraina să nu își mai vândă grânele în Uniune, ci doar să tranziteze țările europene către alte destinații.

Nu avem pe ce piață să ne vindem marfa, nu putem face comerț, importurile ucrainene ne afectează activitatea.

Grânele ucrainene sunt foarte ieftine și nu sunt destinate pieţelor europene, ci pentru cele din Africa, sunt directive europene, dar sunt vândute în România, Bulgaria, Polonia.

Traficul în vama Ruse a fost extrem de aglomerat, așa că au crescut timpii de așteptare.

Fermierii români arată într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului că România a pierdut 3 miliarde de euro din cauza priorității și avantajelor pe care grânele ucrainene le-au primit pe piața europeană. Ei au cerut un ajutor de stat și au mers și la Bruxelles să își ceară drepturile.

Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb: Anul trecut, în campanie, preţul grâului era de 1.600, 1.700 de lei tona, iar acum se apropie de 1.000 de lei pe tonă, preţurile au coborât dramatic, cheltuielile cu producţia au crescut din cauza costurilor cu carburanţii.

Ministrul Agriculturii anunță că, în afară de cele 10 milioane de euro date de Bruxelles, agricultorii români vor primi bani de la Guvern.

Petre Daea, ministrul Agriculturii:La cele 10 milioane mai punem încă 10 milioane. (…) De sprijinul acesta vor beneficia doar fermierii care au cultivat şi au cereale în stoc. Nu vor beneficia cei care se ocupă de activitatea de comerţ.

Liderii României, Poloniei și Bulgariei au solicitat Bruxelles-ului să îndrepte situația.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei:Cerem acţiune imediată, folosirea tuturor instrumentelor de reglementare, a procedurilor, pentru limitarea impactului cerealelor ucrainene asupra piețelor țărilor vecine ale Ucrainei. Suntem gata să ajutăm să luăm aceste cereale și să le exportăm în Africa. Dar nu am fost de acord cu acest lucru și nu sunt de acord că aceste cereale să fie vândute pe piața poloneză, pe piața românească – aceeași părere a avut și președintele și premierul României, cu care am vorbit – și să destabilizam piețele noastre interne.

CITEȘTE și Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski: „Dacă Guvernul polonez solicită restricţii în comerţul cu Ucraina, evident că voi sprijini acea propunere”

Rumen Radev, preşedintele Bulgariei:Împreună cu liderii Poloniei, Ungariei, Republicii Cehe, României cerem reglementarea acestei probleme şi un sprijin adecvat pentru producătorii noştri agricoli, care să răspundă pierderilor pe care le-au suferit.

Comisia Europeană a acordat 56 de milioane de euro țărilor care ajută Ucraina să își vândă marfa. Polonia primește 30 de milioane, Bulgaria 16, iar România 10 milioane de euro. Însă a promis că va reevalua situația.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite