România, Cehia și Ungaria au blocat o declarație comună a UE. MAE: Textul propus aprobării statelor membre este unul lipsit de echilibru

12 mai 2018, 15:20

Declarația blocată a fost o inițiativă a Franței, potrivit presei israeliene. Ar fi urmat să exprime o poziție comună a celor 28 de țări membre ale UE, cu ocazia inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim.

Textul menționa și că țările UE nu vor urma SUA și nu își vor muta ambasadele la Ierusalim. Într-un paragraf se scria că Ierusalimul ar trebui să fie capitala ambelor state: Israel și statul viitor al Palestinei.

Potrivit agenției WAFA, ministerul palestinian de externe condamnă acțiunea celor trei țări care au blocat declarația UE.

România, Ungaria și Cehia vor fi responsabile de consecințele acestei blocări la toate nivelurile, în special privind relațiile cu lumile arabă și islamică” (sursă: Agenția WAFA).

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis sâmbătă un comunicat în care arată că textul Serviciului European de Acţiune Externă, privind mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim, este unul lipsit de echilibru.

„Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menţionăm, de asemenea, că poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Preşedintele Iohannis îl cheamă pe ministrul Meleşcanu pentru explicaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va chema pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a-i explica poziţia adoptată de reprezentanţii României cu privire la blocarea declarației UE privind mutarea ambasadelor la Ierusalim.

Klaus Iohannis, președintele României: Acești PSD-iști, de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european, fără să se consulte cu președintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche.

Călin Popescu Tăriceanu: Consensul nu e un dat, el trebuie mai degrabă construit, prin abordări coezive

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a scris sâmbătă pe rețelele de socializare, referindu-se la textul declaraţiei UE privind mutarea reprezentanţelor diplomatice la Ierusalim, că în cadrul Uniunii Europene consensul trebuie construit, prin abordări coezive.

‘Ieri, 11 mai, cele 28 de state membre nu au avut o poziţie unanimă pentru aprobarea unei declaraţii a Uniunii Europene cu privire la reiterarea unui set de mesaje comune faţă de statutul Ierusalimului. Acordul Cehiei, Ungariei şi României nu a putut fi obţinut pentru publicarea ei cu ocazia inaugurării ambasadei SUA în acest oraş simbol. Este regretabil că la nivelul UE nu există consens referitor la acţiunea externă în anumite dosare sensibile de mare actualitate. Trebuie să ştim, după 11 ani de la aderarea noastră la UE: consensul nu e un dat, de natură să niveleze automat interesele fiecărei părţi, el nu vine de la sine chiar şi atunci când opiniile sunt convergente. El trebuie mai degrabă construit, prin abordări coezive, care iau în considerare o paletă mai largă a intereselor membrilor care întâmpină dificultăţi în a se ralia unor anumite formulări, în anumite momente de acţiune’, a arătat preşedintele ALDE, într-o postare pe Facebook.

El a apreciat că abordările diferite în politica externă pot fi o consecinţă a discuţiilor despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze.

‘Nu ne putem aştepta ca într-o Uniune în care se discută din ce în ce mai intens despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze, să nu existe şi rezultante ‘cu mai multe viteze’, inclusiv în acţiunea externă. Exemplul cel mai concludent pentru România este aderarea la Schengen, un proces tehnic pe care l-am îndeplinit dar care, din pricina poziţiei inflexibile a unor state membre, a dobândit valenţe politice, ţinte suplimentare şi a fost transformat într-o barieră pentru integrarea noastră deplină în UE’, a precizat Tăriceanu.

 

Relocarea ambasadei SUA la Ierusalim va avea loc pe 14 mai. Potrivit presei israeliene, premierul Netanyahu a trimis 86 de invitații, iar 30 de ambasadori au răspuns pozitiv. Ambasadorii Franței, Germaniei și Marii Britanii au refuzat să participe la ceremonii.

Mai mult, Berlinul a avertizat cu privire la riscul vizitării Ierusalimului în aceste zile.

Până la această oră, MAE nu a precizat dacă România va participa sau nu la ceremonii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite