România, aproape de pragul de 10 mii de cazuri de COVID-19 pe zi. În tot mai multe orașe mari, pandemia pare să nu mai poată fi ținută sub control

5 noiembrie 2020, 20:34

În urmă cu opt luni, Suceava devenea primul oraș din România care intra în carantină totală.

Acum, restricții similare sunt impuse în Zalău, din județul Sălaj şi în Gherla, din Cluj.

Sunt primele municipii în acest nou val al pandemiei de coronavirus unde a fost nevoie ca deplasările locuitorilor să fie strict limitate.

În Zalău, rata de infectare a depășit 9 cazuri la mia de locuitori. Iar întregul județ Sălaj a atins nivelul de 5,77 de cazuri la mia de locuitori. Cel mai ridicat din țară.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: E un județ cu transmitere mare. Trebuia să nu ajungem la acest prag ca să nu trebuiască să impunem carantină. Responsabilitatea nu este a cuiva anume. Nu putem avea un indice mare dacă nu avem o transmitere, nu puteam avea o transmitere dacă nu erau niște reguli care nu au fost respectate.

Virgil Țurcaș, prefectul județului Sălaj: Credem că, cu aceste măsuri, vom reuși să stablizăm să ajungem la platou și apoi să avem o pantă descendentă în privința infectărilor.

Alte două oraşe din județul Sălaj, Cehu Silvaniei şi Jibou, au intrat în carantină din această dimineață la ora 5.00.

Și în opt comune din județul Timiş deplasările au fost limitate la maximum.

Locuitorii din comunele carantinate au voie să iasă din case doar pentru anumite motive, printre acestea se numără mersul la serviciu, cumpărături doar în localitate, urgențe medicale, îngrijirea unei persoane aflate în nevoie sau munci agricole.

Toate cele opt comune din Timiș au rata de infectare de peste 7 cazuri la mia de locuitori, iar unele se apropie chiar de 10 cazuri la mia de locuitori.

În Timiș, autoritățile locale au fost luate prin surprindere de decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care nu a aprobat carantinarea comunelor de vineri, ci cu o zi mai devreme.

Liliana Oneţ, prefectul judeţului Timiş: Noi am pus intrarea în vigoare a acestor restricții cu data de 6, vineri, dar ordinul comandantului misiunii, care a apărut în cursul serii foarte târziu. S-a dat carantinarea cu ora 5.00 dimineața.

În tot mai multe orașe mari, pandemia pare să nu mai poată și ținută sub control.

În Bistrița, Alba Iulia și Sibiu, rata de infectare a depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Deocamdată, autoritățile locale nu iau în calcul impunerea carantinei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite