Parlamentul European a votat cu o largă majoritate rezoluţia pentru intrarea României şi Bulgariei în spațiul Schengen, de anul viitor. Au fost 547 de voturi pentru, 49 împotrivă, iar 43 de eurodeputaţi s-au abţinut, din totalul celor 639 prezenţi. Toți cei 5 europarlamentari din partidul premierului olandez Mark Rutte s-au abținut. Parlamentul European îndeamnă în rezoluţia votată la încetarea discriminării şi pledează pentru admiterea celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie. Într-o intervenție la TVR INFO, europarlamentarul PNL Daniel Buda a atras atenția asupra curentelor extremiste care ar putea apărea în cazul unei decizii contrare.
A fost al patrulea astfel de demers pe care l-au făcut aleşii europeni.
În acest fel, ei vor să transmită din nou că, de 11 ani, ţara noastră este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen, dar este ţinută la uşa spaţiului liber de circulaţie din raţiuni politice, care nu au nimic în comun cu dosarul în sine.
Decizia va fi dată pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. "Un vot care nu poate fi ignorat de către cei din Consiliu", atrage atenția europarlamentarul PNL Daniel Buda.
"România se și comportă ca un furnizor de securitate și stabilitate în Uniunea Europeană, fiind, practic, apărătorii a ceea ce înseamnă zona de graniță a estului Uniunii Europene. Eu unul vreau să cred că, până la urmă, acest lucru va concura în această zonă a admiterii României în spațiul Schengen, chiar dacă discutăm de o admitere oarecum etapizată, o dată cu frontierele terestre și pe urmă pe frontierele aeriene, nici nu are importanță, dar cred că România nu poate să mai fie lăsată în afara Uniunii Europene. Asta dacă vrem să fim serioși cu proiectul european, să ne înțelegem. Eu cred că cei din Consiliu au suficient de multă minte să se uite la ce s-a întâmplat în Italia. Doamne ferește, eu sunt un european convins și evident că cred în ceea ce înseamnă valorile apartenenței la Uniunea Europeană și cred în același timp că nu poate exista o viață sănătoasă, dacă vreți, în afara Uniunii Europene, însă curentele extremiste este posibil să apară și la noi și de aceea trebuie să fim foarte, foarte atenți cum abordăm această chestiune, această problemă, astfel încât să nu ne trezim că o să avem în 2024 niște curente extremiste care se vor regăsi prin Parlamentul României sau inclusiv în Parlamentul European, la fel cum s-a întâmplat în Italia", a atras atenția Buda, într-o intervenție la TVR INFO.
Carmen Avram, europarlamentar PSD, a subliniat că semnalul Parlamentului European este clar din acest moment.
"În acest moment (...) devine imperativ ca decizia să fie pozitivă, în favoarea aderării României și Bulgariei. De ce? Pentru că e normal să fie așa. (...) Pentru că e dreptul nostru să fie așa, pentru că tot ce era scris pe hârtie ca criteriu și condiție, absolut tot a fost respectat și, mai mult decât atât, noi ne pregătim acuma să implementăm noi echipamente la frontieră, ca să ne putem alinia la restul statelor care sunt parte din Schengen. E normal să fie așa atâta vreme cât din zona Schengen fac parte și state care nu sunt membre ale Uniunii Europene și e normal să fie așa în niște condiții în care România duce greul Uniunii Europene la frontiera pe care o avem cu Ucraina", a atras atenția Carmen Avram.
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a detaliat beneficiile economice imediate ale unei decizii favorabile aderării României la Schengen, în contrast cu situația actuală.
"Cozile enorme de la vămile noastre dinspre vest sunt un lucru care ne scade PIB-ul în fiecare an. (...) Competitivitatea transportatorilor noștri este afectată - (...) sunt deja foarte competitivi și noi ne mândrim cu transportatorii noștri rutieri în Europa. Din nou, faptul că stau la vamă, în special la granița cu Ungaria, asta îi afectează direct și foarte, foarte tare, dar nu numai pe transportatori, ci atunci când produci ceva în România, și se produc suficient de multe lucruri în România care trebuie exportate în UE, mai departe în vest, trebuie să și garantezi când îți vine produsul respectiv. Ori dacă îți stă 3-4 zile poate la coadă, la o graniță inutilă, părerea noastră, și părerea Parlamentului European, și părerea Comisiei Europene este că e inutilă acea verificare la graniță, nu poți să mai garantezi livrarea la timp și bineînțeles că pierzi bani", a explicat Vlad Gheorghe.