România, amenințată de Bruxelles cu sancțiuni dure. Primul pas spre activarea Articolului 7, care poate duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul Uniunii

13 mai 2019, 19:24

Frans Timmermans arată în scrisoarea către președintele Klaus Iohannis, șefii celor două Camere și premierul Viorica Dăncilă că României i s-ar putea aplica un mecanism de control mai dur decât cel actual.

Este primul pas spre activarea Articolului 7, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul Uniunii.

Picătura care a umplut paharul este felul în care Parlamentul a modificat Codurile penale.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: Principalele preocupări se referă la evoluțiile care interferează cu independența justiției și lupta efectivă împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE și, în mod particular, recentele modificări ale Codului penal, care ar putea face ca infractorii să scape nepedepsiţi„.

Parlamentul a modificat recent Codurile penale. Printre altele, a redus termenul de prescripție a răspunderii penale și a redus pedepsele pentru delapidare și abuz în serviciu dacă făptuitorii achită prejudiciul.

Președintele Senatului, unul dintre destinatarii scrisorii lui Frans Timmermans, pune totul pe seama campaniei electorale.

Călin Popescu Tăriceanu: „Eu regret că a adoptat această atitudine și această scrisoare, în contextul în care, atenție, timp de 12 ani, perioadă în care au avut loc toate abuzurile din România comise de DNA (…) nu au scos un cuvințel. (…) Alea nu sunt încălcări ale statului de drept?

Polonia și Ungaria sunt deja în proces de activare a așa-numitei “opțiuni nucleare”, adică suspendarea dreptului de vot prin aplicarea Articolului 7.

Totuși, sancțiunea propriu-zisă e aproape imposibil de aplicat. Suspendarea dreptului de vot se poate face doar prin unanimitate, adică trebuie ca toate statele membre ale Uniunii să fie de acord cu această pedeapsă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite