România, alături de Europa, SUA și NATO, condamnă ferm mobilizarea anunțată de Vladimir Putin

21 septembrie 2022, 15:56

Aflat la New York, cu ocazia Adunării Generale a Națiunilor Unite, președintele Klaus Iohannis a condamnat, într-un mesaj pe Twitter, recentul anunț al lui Vladimir Putin, referitor la mobilizarea rezerviștilor pentru războiul din Ucraina: „România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin despre următorii pași ai Rusiei spre escaladarea în continuare a războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România își reiterează apelul către Rusia să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă complet toate forțele armate.”

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că a luat act cu îngrijorare de declaraţiile lui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială şi organizarea unor aşa-zise referendumuri în regiunile ucrainene ocupate.

Și președintele Statelor Unite a condamnat discursul omologului său rus. Iar secretatul general al NATO a subliniat că este greu de prevăzut o soluție pe termen scurt, atâta vreme cât Rusia nu acceptă Ucraina ca fiind un stat suveran.

De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe o rețea de socializare că, în timp ce la ONU țările lumii discută despre cooperare, securitate și prosperitate, Kremlinul anunță mobilizare, chiar de Ziua Internațională a Păcii.

Iar un purtător de cuvânt pentru politica externă al Comisiei Europene a vorbit despre pariul nesăbuit al liderului rus.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a precizat, într-un interviu acordat presei germane, că șansele de a negocia cu Vladimir Putin au scăzut și mai mult, iar discuțiile vor fi posibile numai dacă trupele Kremlinului părăsesc teritoriul ucrainean.

Germania consideră că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin este o nouă escaladare a conflictului din Ucraina, iar Berlinul urmează să dea un răspuns acestei acțiuni a Kremlinului. De asemenea, premierul Poloniei a spus că Rusia va continua să distrugă Ucraina și să acapareze tot mai mult teritoriu ucrainean.

Cât despre China, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe de la Beijing a făcut un nou apel la încetarea focului și terminarea războiului prin dialog și negocieri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite