EU SUNT ROMÂNIA

România - tânără din moși-strămoși. Pe urmele etnologului Mihai Pop

În urmă cu aproape 100 de ani, lua ființă la București prima școala românească de sociologie, școala Gusti. Aceasta avea să adune în jurul ei intelectuali de elită, câțiva dintre ei martirizați ulterior în închisorile comuniste, dar și tineri de valoare care aveau să scrie istorie în cultura românească. Unul dintre aceștia, etnologul Mihai Pop, academician și mentor al zeci de generații de umaniști. Acum, Rucsandra Pop, nepoata sa, se reîntoarce în călătoria începută de "Moșu'", cum i se spunea în familie și la facultate.

19 Ianuarie 2018, 20:43 (actualizat 19 Ianuarie 2018, 20:54) |
#eusuntromania. Pe urmele etnologului Mihai Pop
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Rucsandra Pop este nepoata etnologului Mihai Pop, unul dintre întemeietorii Institutului Național de Folclor și al cercetării universitare a acestui domeniu umanist.

Președinte al societăților de etnologie din Paris și New York, membru corespondent al Academiei Române și laureat al prestigiosului Premiu Herder, studiile ilustrului ei înaintaș continuă să o inspire pe Rucsandra. Caută răspunsuri, caută rădăcini și îi caută pe cei care l-au cunoscut pe "Moș Pop", cum îi spuneau studenții. Lucrează la teza de doctorat despre bunicul său împreună cu studenții Facultății de Litere.

Rucsandra își amintește cu drag momentele care au creat legături în familia ei.

Așa cum ea a învățat cele mai importante lucruri de la bunicul ei, tot astfel încearcă să-i transmită învățăturile mai departe.

Rucsandra rămâne pe urmele Moșului până când toate întrebările își vor găsi răspuns. Important e, a învățat deja, să-și mențină viu spiritul critic și să nu lase uitării eforturile pe care oamenii de valoare le-au făcut pentru România.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 17°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI