România și-a început de facto perioada de jumătate de an în care va prezida Consiliul Uniunii Europene. Corespondență de la Bruxelles

Ministrul George Ciamba a condus primul Consiliu Afaceri Generale din 2019. El le-a prezentat miniștrilor din țările membre prioritățile României pentru următoarele 6 luni. Printre acestea, Brexit-ul, bugetul multianual al Uniunii și politica de coeziune. Amănunte de la Lucian Pîrvoiu.

08 Ianuarie 2019, 21:42 (actualizat 08 Ianuarie 2019, 21:55) |
Prima reuniune sub bagheta României
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Începutul de an este perioada rezoluțiilor și a planurilor de viitor, astfel că, din această perspectivă, România începe anul 2019 într-o atmosferă optimistă, atât la Bruxelles, cât și la București.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: "Vă asigur că România participă activ la consolidarea proiectului european, inclusiv prin exercitarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, o președinție a cărei agendă este orientată către cetățeni".

La Bruxelles, ministrul George Ciamba a prezidat primul Consiliu Afaceri Generale și a gestionat prima conferință de presă în fața jurnaliștilor acreditați la instituțiile europene. Una dintre temele fierbinți: decizia Austriei de a micșora alocațiile copiilor români ai căror părinți lucrează în această țară.

Subiectul e controversat și, chiar dacă România este direct afectată, trebuie să acționeze în așa fel încât să nu contravină neutralității la care calitatea de președinte al Consiliului UE o obligă.

George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene: "Avem încredere că sistemul de instituţii europene poate regla astfel de probleme şi poate să ajute ca să nu asistam la niciun fel de încălcare a tratatelor. Suntem încurajati de poziţia Comisiei, noi ştim că avem instrumentele la îndemână şi noi știm foarte bine că Comisia și instituțiile europene, Curtea, toate formează un sistem unitar care nu va permite ca cele patru libertăţi fundamentale ale pieței unice, care, până la urmă reprezintă misiunea principală înainte de apariția Uniunii Europene, a Comisiei, să fie încălcate".

Săptămâna continuă cu vizita Colegiului Comisarilor la București, ocazie cu care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face declarații atât în prezența președintelui Iohannis, cât și a premierului Dăncilă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI -2°C -2°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 2°C -2°C
BRASOV -2°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI