România, țara mamelor minore și vulnerabile. Organizația Salvați Copiii: Una din trei gravide nu merge la control medical în timpul sarcinii

Una din trei mame nu a fost la control, în timpul sarcinii, la un medic specialist. Reiese dintr-un studiu recent al Organizației Salvați Copiii. Cel mai adesea deoarece femeile nu au bani ori cabinetul e prea departe de ele. Și aceasta e o cauză a mortalității infantile ridicate în România. O mama tânără nu ştie cum să recunoască o urgenţă medicală și de multe ori nu are la cine să meargă la un consult. Sute de localități din țară nu au nici măcar un medic de familie.

20 Noiembrie 2023, 21:15 Știrile TVR |

România e pe primul loc în Europa la numărul de mame minore. Cele mai multe sunt în zonele cu un nivel de trei scăzut. Adina Păun a făcut şi un profil al mamei vulnerabile de la noi din ţară.

Adina Păun, moaşă: De multe ori, mama tipică din rural este o mamă minoră, care are mai mulţi copii decât şi-ar dori. De multe ori au un nivel de educaţie scăzut, dacă apucăm 2-3 clase e extraordinar, 10 clase e foarte bine. Au venituri foarte restrânse sau deloc, sau depind de partener. Asta înseamnă că dacă vreau să îmi îngrijesc copilul, soțul sau familia decide.

Iar sistemul e limitat. Peste 300 de comune nu au medic de familie. Acesta este un alt motiv pentru care statisticile arată atât de îngrijorător.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţii Copiii România: Una din 10 nu a fost la medicul de familie deloc pe durata sarcinii, 34% au fost la medicul ginecolog. Jumătate din cele care au fost la medic au spus că au trebuit să îşi plătească analizele. Foarte multe, aproape 18 %, aveau vârste între 13-18 ani și 70 % dintre aceste femei spun că nu au folosit niciodată o metodă de contracepţie.

Venera Bucur, medic de familie: Cred că trebuie să ne folosim de asistentul social din comunitate. El trebuie să fie veriga în liantul ăsta al echipei, alături de medicul de familie, de medicul ginecolog, de asistenta medicului de familie și mai ales de asistenta medicală comunitară care în multe zone lipseşte.

4000 de mame aflate într-o situaţie vulnerabilă au primit Cutia Bebeluşului, ce conţine tot ce are nevoie copilul în primul an de viaţă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI