România, țara cu cei mai mulți tineri care nu lucrează și nici nu învață

28 mai 2023, 19:00

Anamaria a absolvit Facultatea de Jurnalism și, timp de 3 ani, și-a căutat un loc de muncă în presă. Pentru că nu se mai putea baza pe ajutorul părinților, a acceptat, până la urmă, să muncească în alt domeniu.

Unii dintre tineri amână momentul angajării până în jurul vârstei de 30 de ani. Spun că vor salarii decente şi să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit.

Doi din zece tineri, de la noi din țară, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, nu merg la şcoală, nu muncesc şi nici nu urmează vreun curs de formare profesională. Datele celui mai recent Eurostat arată că numărul acestora este în creştere de la un an la altul.

Aceste date plasează România în fruntea clasamentului statelor din Uniunea Europeană, unde media se apropie de 12 procente. În Țările de Jos doar puțin peste 4% dintre tineri nu învaţă şi nici nu muncesc.

Bogdan Voicu – sociolog: Este o lipsă de ocupație a la longue, care se va reflecta în viețile lor adulte, în lipsa de skills-uri şi capacitatea redusă de integrare pe piaţa muncii. Problema noastră este legată în primul rând de abandonul şcolar prematur. Asta va ţine o pătură mare de populație în aşa numită capcană a sărăciei.

Rată șomajului în rândul tinerilor care au până în 24 de ani depășeşte 20 de procente, față de doar 4% la cei de peste 25 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite