Români de succes, care schimbă lumea. George Haber și Andrei Broder, maeștri ai tehnologiei viitorului

Este cunoscut drept cel mai bogat român din Statele Unite şi părintele DVD-ului. În conturi are peste 100 de milioane de dolari. George Haber este unul dintre românii care schimbă lumea, iar acum se pregăteşte pentru tehnologia care va revoluționa societatea: inteligența artificială. A venit în București special pentru a participa la Festivalul inovației în tehnologia medicală.

21 Septembrie 2019, 20:43 (actualizat 21 Septembrie 2019, 20:45) |
Români de succes care schimbă lumea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

George Haber, fiul unei supravieţuitoare de la Auschwitz, a pornit pe calea reuşitei în Oradea. Era licean când a cântat într-o trupă cu Adrian Pintea şi a deschis prima discotecă din oraş. Acolo a învăţat cea dintâi lecţie de afaceri: să le oferi oamenilor ce vor şi ce-i bucură, la momentul potrivit.

Tot o discotecă i-a adus succes şi bani pentru facultate şi în Israel, unde a emigrat şi a studiat la Institutul Technion.

Ajuns în SUA, George a continuat să viseze şi să creeze. Și, împreună cu echipa sa, a inventat DVD-ul.

George Haber: "Am avut noroc, am fost şi educat şi la locul potrivit, în timpul potrivit".

George Haber a înființat multe companii de succes în Silicon Valley, care i-au adus o avere de peste 100  de milioane de dolari. I-a cunoscut personal pe Bill Gates şi pe Steve Jobs.

În cartierul său e vecin cu şefii unor giganţi ai tehnologiei.

Nu s-a oprit însă din învăţat. Acum ajută firme româneşti, pe care le consideră ieşite din comun, și se pregăteşte pentru revoluţia inteligenţei artificiale.

George Haber, om de afaceri: "Înveţi acest sistem să fie exact ca omul, să aibă nişte neuroni care au percepţie, învârţi nişte butoane (…) Eu am mult mai multă încredere, cinstit, într-un computer care dă diagnoză decât într-un om care poate stă supărat, e nervos şi face o greşeală. (…) Dacă apare o eroare? Se va autocorecta mult mai rapid decât se autocorectează un om".

La Bucureşti, George a mers la şcoala de vară despre inteligenţa artificială în sănătate, organizată de Politehnica şi Universitatea de Medicină, împreună cu institutul pe care l-a absolvit în Israel.

A venit şi prietenul său din SUA, un maestru al tehnologiei.

Andrei Broder şi echipa sau au inventat unul dintre cele mai folosite teste anti-spam din lume. Românul a ocupat poziţii-cheie la IBM şi Yahoo, iar acum a ajuns şef de cercetare la Google. Munca sa face viața mai ușoară pentru zeci de milioane de oameni.

Andrei Broder, om de știință, director de cercetare la Google: "De exemplu, dacă cineva primeşte o confirmare de zbor, telefonul dvs. vă spune că ar fi cazul să porniţi spre aeroport, pentru că zborul pleacă. (…) Aceste lucruri mici schimbă societatea. (…) Un telefon care costă poate câteva sute de dolari în ziua de astăzi este mai puternic decât un computer care costa un milion de dolari acum 20 de ani".

Dar, oricât ar fi de ancorați în tehnologie și inteligență artificială, cei doi români au și preocupari mult mai pământești, ca de exemplu… borșul.

Materialul integral în secțiunea VIDEO

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI