Români cu rezidență în Spania, blocați câteva ore pe Aeroportul Henri Coandă. Au putut lua avionul doar după ce au obținut o derogare

21 mai 2020, 19:29

Oamenii ar fi trebuit să plece spre Barcelona și Madrid cu două curse Tarom programate înainte de ora 15.00. Ajunși la aeroport au aflat că se pot urca în avioane doar dacă sunt cetățeni spanioli ori pot dovedi că muncesc acolo.

În Hotărârea de Guvern privind declararea stării de alertă sunt prevăzute mai multe excepții pentru organizarea curselor aeriene, dar niciuna nu face referire la cetățenii români care au rezidență în alte state.

În acest moment, nicio cursă programată nu zboară spre Spania și înapoi, fără un aviz special.

De altfel, 5 curse Tarom au primit aprobare de zbor spre Spania și înapoi pentru a-i aduce în țară pe românii aflați în situații speciale.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Pentru că am avut solicitări să transportăm din România în Spania cu aceste aeronave special dedicate pentru muncitorii sezonieri, Tarom a înregistrat 110 solicitări pentru a-i transporta din România pe aceşti cetăţeni în Spania. În aceste condiţii, 33 dintre aceştia nu îndeplineau niciuna din excepţiile impuse de legislaţia românească. Mai exact erau rezidenţi.

Într-un final, oamenii s-au putut urca în avion doar după ce au completat o declarație.

George Barbu, director general Tarom: Prin efortul depus de Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne s-a dat o derogare prin conducătorul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă iar zborul s-a efectuat. A fost valabilă doar pentru zborul acesta dar dacă vom avea în continuare solicitări vom depune toate eforturile necesare pentru a le rezolva.

Toate persoanele care vor ajunge pe aeroporturile din Spania vor intra în carantină 14 zile. Țara este în stare de urgență până pe 7 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite