Români care au transformat pandemia într-o oportunitate: s-au reorientat profesional sau și-au schimbat locul de muncă

10 septembrie 2020, 08:36

Un tânăr care studiază la Cluj Comunicarea şi Relaţiile Publice şia pierdut locul de muncă în perioada stării de urgenţă. Agenția de marketing la care lucra nu i-a oferit nici o explicație.

Sebastian este brașovean și student la Cluj. În cei trei ani de licență, a ales să lucreze, pentru a acumula experiență. La două luni după ce a fost declarată starea de urgență, Sebastian a fost anunțat că nu mai este nevoie de serviciile lui. În mai puțîn de o lună, în plină pandemie, s-a angajat la o multinațională, pe un post la care este necesară cunoașterea limbii germane.

În ultimele șase luni, sute de mii de români, printre care mulți tineri, și-au pierdut locul de muncă. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, la nivel mondial, mai mult de una din șase persoane cu vârste între 18 și 29 de ani nu mai lucrează de la începutul pandemiei.

Oameni care au apelat la cursurile de reorientare profesională, la Craiova

Teama că nu vor mai avea un loc de muncă sau, în cea mai dificilă situație, pierderea jobului sunt motivele pentru care unii craioveni au apelat la cursuri de recalificare. Cele mai noi solicitări la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Dolj sunt pentru meserii mai puțin căutate înainte de declanșarea pandemiei: îngrjitor copii sau îngrijitor bătrâni la domiciliu pentru că solicitanții se gândesc că ar putea să găsească un loc de muncă la grădinițe sau la azilele de bătrâni și chiar să-și caute un astfel de loc de muncă în străinătate.

O cerere destul de mare vine din partea celor care au deja o activitate pentru cursuri de responsabil protecția datelor cu caracter personal sau manager proiect. Mai mult, pentru două meserii la care sunt solicitări, Centrul de Formare a obținut autorizare – femeie de serviciu și îngrijitor spațiu verde.

Ionela a lucrat mult timp că gestionar, iar în ultimii patru ani că electronist, dar postul i s-a restructurat și a intrat în șomaj. Are familie și doi copii și nu-și poate permite să nu lucreze o perioadă îndelungată. Acum urmează cursuri de operator-calculator.

Alțîi și-au păstrat locul de muncă, dar folosesc timpul liber pentru pregătirea într-o nouă calificare. 560 de persoane urmează cursuri de calificare la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Dolj. Cele mai noi calificări pentru care Centrul a obținut autorizare sunt femeie de serviciu și îngrijitor de spațiu verde, pentru care există solicitări la Oficiul de Șomaj. Costurile cursurilor sunt asigurate din bugetul asigurărilor de șomaj.

Aplicație creată în familie , la Iași

Ana este profesor de matematică, iar soul ei Cătălin, programator. Împreună au reușit să schimbe direcția meseriei de bază şi au creat o aplicație de succes. Cei doi soți, Ana și Cătălin Ungureanu, au creat o platformă gratuită destinată elevilor și profesorilor.

Ana Ungureanu, profesoară de matematică, dorea să lucreze diferenţiat cu elevii săi. A încercat să folosească aplicațîi deja existente pentru studiul online, dar acestea erau în general în limba engleză, aşa că a preferat să creeze una în limba română, cu ajutorul soțului său.

La început, aplicația era folosită doar de profesorii de la Școala din Valea Lupului, județul Iași, unde predă femeia. Acum există în jur de 200 000 de utilizatori din întreaga țară, dar și din Republica Moldova. Sunt orașe în care se organizează cursuri despre asq.ro (another smart question).

Cei doi au reușit să formeze deja o adevărată comunitate. Cadrele didactice pot folosi gratuit resursele deja existente, dar pot adăuga pro bono și propriile fişiere video, exerciții sau teste. În plus, platforma îi oferă profesorului posibilitatea de a vedea în timp real ce lucrează fiecare elev.

Succesul i-a determinat pe cei doi soți, care sunt și părinții a patru copii, să gândească și aplicații pentru învățământul universitar, inclusiv pentru examenul de admitere. Pentru Ana și Cătălin Ungureanu, schimbările din ultimele luni au reprezentat și o oportunitate de a se reinventa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite