TELEJURNAL REGIONAL

Roman: Casa în care s-a născut dirijorul Sergiu Celibidache, reabilitată cu fonduri guvernamentale

A găzduit, în timp, Casa copilului și Școala de muzică și Arte plastice din Roman, apoi a fost abandonată, iar acum, în sfârșit, pare să aibă șansă de a intra în circuitul caselor memoriale din România. Este casa în care s-a născut dirijorul Sergiu Celibidache. Aceasta va fi reabilitată cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. Clădirea este monument istoric, iar în 2012 primăria Roman a cumpărat-o de la moştenitori. Autorităţile locale susţin că fără bani guvernamentali imobilul ar fi ajuns o ruină.

16 Februarie 2021, 11:25 (actualizat 16 Februarie 2021, 11:30) Știrile TVR |
Reabilitare cu bani guvernamentali
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Casa vornicului Done, din centrul municipiului Roman, este cunoscută de localnici mai ales sub denumirea de ”Casa Celibidache” pentru că aici s-a născut marele compozitor și dirijor.

Legenda spune că vornicul Done a vândut imobilul boierului Stan. Acesta ar fi donat-o tatălui lui Sergiu Celibidache. Odată cu naționalizarea imobilul, a devenit ”Casa Copilului”, apoi autoritățile locale amenajat aici Școala de Muzică și Arte Plastice.

În 2000, din motive de siguranţă şcoala a fost mutată. În 2012, Casa Celibidache a fost achiziționată de administrația locală romașcană de la moștenitorii compozitorului cu 100.000 de euro.

Între timp imobilul s-a degradat iar autorităţile au găsit o soluţie.

Locuitorii municipiului Roman cred că acest monument trebuia refăcut mai demult. În opinia lor, casa reprezintă un simbol pentru oraş.

Valoarea investiției se ridică la peste 4 milioane de lei. Autorităţile susţin că lucrările de reabilitare vor începe în acest an.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI