Rolul Vaticanului în prăbușirea comunismului

Când ne gândim la Europa contemporană, o comunitate de popoare și state suverane, nu ar trebui să ignorăm rolul crucial jucat de Vatican în transformarea societăților noastre. Se cunoaște prea puțin însă despre implicarea Sfântului Scaun în fondarea Uniunii Europene. Dar românii și cei care au suferit în regimurile totalitare știu ce rol a avut Papa Ioan Paul al II-lea în prăbuşirea comunismului.

09 Mai 2019, 20:03 |
Vaticanul și prăbușirea comunismului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În mai 1981, Uniunea Sovietică încerca astfel să înlăture un adversar greu de redus la tăcere prin propagandă: a trimis un asasin să-l elimine pe cel care urma să aprindă fitilul imploziei comunismului. Mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea avea să-l ierte pe cel care a încercat să-l ucidă. Dovedea astfel că puterea credinţei este de neînvins, sub orice dictatură.

Mesajul său a fost ascultat. În decembrie 1989, căderea Zidului Berlinului a deschis drumul fostelor ţări comuniste spre libertate, alegeri libere şi democraţie.

După câţiva ani, primele state din est aderau la NATO şi începeau negocieri de aderare la Uniunea Europeană. Dar nu şi România. Spre sfârşitul anilor 90, Vaticanul întinde, însă, o mână simbolică. În 1999, ţara noastră devenea prima ţară majoritar ortodoxă care-l primea pe urmaşul Sfântului Petru. Acest lucru avea să ne schimbe destinele.

La 20 de ani de la mesajul profetic al Papei Ioan Paul al II-lea adresat României şi Europei, Papa Francisc va fi în ţara noastră în timpul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Rolul Vaticanului la crearea şi coeziunea Uniunii Europene este acum recunoscut de istorie. Şi va fi acceptat şi de teologi.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 18°C
IASI 13°C 13°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 16°C 13°C
CRAIOVA 19°C 17°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI