Cutremurele de la Izvoarele, monitorizate cu senzori performanți. Alerta ajunge la INFP, la centralele nucleare Cernavodă și Kozlodui

S-a făcut primul pas pentru dezlegarea fenomenului din localitatea gălățeană Izvoarele, unde au avut loc sute de cutremure într-un interval scurt de timp. Acum, după 4 ani, în zona afectată a fost montată o micro-rețea de stații care va monitoriza fiecare seism. Datele îi vor ajuta pe cercetătorii de la Institutul de Fizică a Pământului.

20 Noiembrie 2017, 22:08 |
Alerte din roiul de cutremure
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 2013, comuna Izvoarele devenea cunoscută în toată lumea. Nu trecea zi fără ca pământul să nu se cutremure.

Puține case au rezistat șirului nesfârșit de cutremure.

Oficial, specialiștii au catalogat fenomenul sec drept "un roi de cutremure". Neoficial, oamenii au  vorbit despre gazele de șist și despre fracturarea hidraulică.

Între timp, cutremurele s-au domolit ca intensitate, dar nu au dispărut definitiv.

Acum au fost montate 11 stații de măsurare a cutremurelor. Sunt înregistrați chiar și pașii din podeaua unde este instalat un senzor.

Noua stație a înregistrat deja un seism produs în urmă cu două zile. Informațiile vor ajuta și la realizarea hărților de risc.

Aparatele anunță cu 20 de secunde înainte producerea unui seism. Alerta ajunge cu prioritate la Institutul Național de Fizică a Pământului și la centralele nucleare de la Cernavodă și Kozlodui.

Investiția a fost făcută de stat și s-a ridicat la 400 de mii de euro.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI