LUMEA AZI

Rohingya, o minoritate blestemată

Rohingya este una dintre cele mai persecutate minorități din lume. E de neînțeles cum o dizidentă, o activistă pentru drepturile omului, un om care a cunoscut beciurile închisorilor regimului militar birmanez, să se transforme într-un despot. Este vorba despre Aung San Suu Kyi și acțiunile ei de epurare etnică îndreptate împotriva acestei minorități. Săptămâna aceasta, etnicii rohingya refugiați în sudul Bangladeshului au înfruntat iadul, din nou.

23 Ianuarie 2021, 17:41 |

I se spune Bazarul Cox și se află în sudul Bangladeshului. Locul unde această minoritate musulmană a fost tolerată. Numai că într-o singură săptămână au avut loc aici două incendii devastatoare.

Au izbucinit la miezul nopții și nimeni nu știe din ce cauză. Din fericire, focul nu a ucis pe nimeni.

În această mahala trăiesc mii de oameni care au fugit de moartea care-i aștepta în Birmania.

Națiunile Unite au intervenit cu ajutoare pentru cei care au rămas fără nimic în mijlocul iernii.

Criza refugiaților Rohingya a izbucnit în 2016-2017 în timpul campaniilor de epurare etnică ordonate de Aung San Suu Kyi.

Fosta dizidentă, activistă pentru drepturile omului a ajuns în fața Curtii penale internaționale de la Haga pentru a răspunde acuzațiilor de genocid comise de armata birmaneză și milițiile budiste.

De atunci, lucuruile nu s-au schimbat prea mult în viața etnicilor rohingya care au rămas în Birmania. Dar nici traiul celor care s-au refugiat în Bangladesh nu este unul sigur. În 2017, în această tabară din sudul Bangladeshului ajungeau copii cu malnutriție severă.

În timpul crizei de acum 4 ani, aproape un milion de oameni disperați au fugit cu ce au avut pe ei din calea orpimării brutale a milițiilor budiste și a armatei birmaneze. Cartierele ridicate de ei în pustietatea din sudul Bangladeshului sunt deseori ținta atacurilor.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI