Rohingya, o minoritate blestemată

23 ianuarie 2021, 17:41

I se spune Bazarul Cox și se află în sudul Bangladeshului. Locul unde această minoritate musulmană a fost tolerată. Numai că într-o singură săptămână au avut loc aici două incendii devastatoare.

Au izbucinit la miezul nopții și nimeni nu știe din ce cauză. Din fericire, focul nu a ucis pe nimeni.

În această mahala trăiesc mii de oameni care au fugit de moartea care-i aștepta în Birmania.

Națiunile Unite au intervenit cu ajutoare pentru cei care au rămas fără nimic în mijlocul iernii.

Criza refugiaților Rohingya a izbucnit în 2016-2017 în timpul campaniilor de epurare etnică ordonate de Aung San Suu Kyi.

Fosta dizidentă, activistă pentru drepturile omului a ajuns în fața Curtii penale internaționale de la Haga pentru a răspunde acuzațiilor de genocid comise de armata birmaneză și milițiile budiste.

De atunci, lucuruile nu s-au schimbat prea mult în viața etnicilor rohingya care au rămas în Birmania. Dar nici traiul celor care s-au refugiat în Bangladesh nu este unul sigur. În 2017, în această tabară din sudul Bangladeshului ajungeau copii cu malnutriție severă.

În timpul crizei de acum 4 ani, aproape un milion de oameni disperați au fugit cu ce au avut pe ei din calea orpimării brutale a milițiilor budiste și a armatei birmaneze. Cartierele ridicate de ei în pustietatea din sudul Bangladeshului sunt deseori ținta atacurilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite