Rogozin amenință România cu racheta nucleară SARMAT: „Românilor răzbunători”. Au primit autoritățile române vreo solicitare de tranzitare aeriană din partea lui Lavrov? Răspunsul purtătorului de cuvânt al Guvernului

6 iunie 2022, 15:01

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

Puțin mai târziu, Dmitri Rogozin a venit cu mesaj nervos pe Twitter: „De ce este bună SARMAT? (noua rachetă a Moscovei, botezată „Satan 2” în terminologia NATO – n.r.) Nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor, care au trădat istoria noastră comună. Asemenea și altor suedezi.”

Întrebat într-un briefing dacă autoritățile române au primit vreo solicitare ca aeronava șefului diplomației ruse să tranziteze spațiul aerian al României, purtătorul de cuvând al Guvernului, Dan Cărbunaru, a răspuns: „Din datele pe care le am la nivelul Guvernului, pot să vă confirm că, cel puțin până la momentul organizării briefieng-ului de presă, autoritatea aeronautică civilă română nu primise nicio solicitare de la autoritățile ruse privind survolul vreunei aeronave care să-l transporte pe ministrul rus de Externe.”

Serghei Lavrov urma să aibă la Belgrad întrevederi cu preşedinte sârb, cu omologul său Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije.

Moscova a denunţat închiderea de către ţări europene vecine Serbiei a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era aşteptat luni la Belgrad.

„Astăzi, (…) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.

„Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian”, a adăugat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite