Departamentul de Stat al SUA reacționează după ce Roger Waters a purtat o ţinută asemănătoare cu cea a unui ofiţer nazist la un concert. Artistul a explicat că mesajul a fost unul împotriva fascismului

Roger Waters la concertul controversat din Berlin
Roger Waters la concertul controversat din Berlin
7 iunie 2023, 10:54

Poliţia berlineză a anunţat vineri deschiderea unei anchete „asupra unor suspiciuni de incitare la ură” în urma unor plângeri deoarece „îmbrăcămintea purtată pe scenă este susceptibilă să glorifice sau să justifice regimul naţional-socialist şi să tulbure liniştea publică”.

În imaginile postate pe reţelele de socializare, Waters poate fi văzut purtând o haină lungă, de culoare neagră, cu trese roşii, şi o brasardă de culoarea treselor în timpul concertului care a avut loc pe 17 mai pe scena de la Mercedes-Benz Arena din Berlin.

De asemenea, mai multe media germane şi israeliene au relatat că pe un ecran în timpul concertului au apărut, scrise cu litere roşii, numele Annei Frank şi al jurnalistei palestiniano-americane de la postul Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, ucisă într-un raid israelian în mai 2022.

Această reprezentare „conţinea simboluri profund ofensatoare pentru poporul evreu şi care minimalizau Holocaustul”, a declarat Departamentul de Stat american.

„Nu este pentru prima dată când artistul în cauză foloseşte elemente antisemite pentru a-i denigra pe evrei”, a adăugat acesta într-un comunicat.

Roger Waters, în vârstă de 79 de ani, s-a făcut remarcat în ultimii ani prin susţinerea acţiunilor de boicotare a produselor israeliene în numele apărării cauzei palestiniene.

Cântăreţul şi compozitorul şi-a acuzat detractorii de „rea credinţă”.

„Aspectele concertului meu care au fost puse sub semnul întrebării sunt în mod clar un mesaj împotriva fascismului, a nedreptăţii şi a sectarismului în toate formele sale” şi orice tentativă de a vedea altceva „este necinstită”, a declarat artistul într-un mesaj postat vineri seara pe conturile sale de socializare.

Fosta vedetă a trupei Pink Floyd a mai provocat recent o controversă când a afirmat că „nu este adevărat că invazia rusă în Ucraina a fost neprovocată”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite