Roger Federer câştigă pentru a 5-a oară titlul la Australian Open, într-o finală istorică disputată cu vechiul său rival, Rafael Nadal

29 ianuarie 2017, 14:30

Cinci ani şi jumătate au trecut de la ultima finală de Grand Slam Nadal-Federer. Anul acesta, cei doi vechi rivali şi prieteni s-au întâlnit din nou. Roger Federer a câştigat finala şi şi-a adjudecat trofeul cu numărul 18.

Vreau să-l felicit pe Rafa pentru turneul făcut. Niciunul dintre noi n-am fi crezut că putem ajunge în finală, dar iată-ne aici. Tenisul este un sport dur, în care nu există remize. Dacă ar fi, aş fi  foarte bucuros să împart una cu Rafa în seara asta„, a declarat Roger Federer după meci.

(w500) Roger Fede

De data asta, Nadal nu a fost mai bun decât cel mai bun jucător din toate timpurile, cum este considerat Roger Federer, care deţine recordul absolut de trofee de Grand Slam: 18. În lupta directă dintre ei, cifrele sunt însă de partea lui Rafa: spaniolul s-a impus în șase din cele 9 finale disputate de cei doi, în 23 din totalul de 35 de partide jucate împreună.

(w500) Roger Fede

La Australian Open 2017 învingător este, însă, elveţianul ajuns la 35 de ani, care a avut nevoie de 5 seturi pentru a-l învinge pe vechiul său rival şi prieten.

Federer a luat singura minge de break oferită de Nadal la 3-3 într-un prim set în care elvețianul s-a impus cu 6-4.  În ciuda contra break-ului făcut de Federer la 0-4, Nadal a egalat la seturi dupa 6-3 ]n actul secund, când spaniolul a fost ajutat de cele 15 greșeli neforțate ale adversarului.   După ce a anulat 3 puncte de break avute de iberic la începutul setului 3, Federer nu i-a mai dat nicio șansa lui Nadal, defiland cu 6-1.

Nadal a relansat finala Open-ului Australian, impunându-se în setul 4 cu 6 la 3. La finalul acestuia, Federer a plecat la vestiare pentru îngrijiri medicale.  Condus cu 3-1 în decisiv, elvețianul a izbutit 4 ghemuri la rând ca să salveze două puncte de break ale lui Nadal și, chiar dacă arbitrii au dictat greșit „out” la ambele mingi de meci, Federer a triumfat pentru a cincea oară la Melbourne, întâia oară după 2010.

A devenit cel mai bătrân câștigător de „Grand Slam” după Ken Rosewell în 1972. Pe Arena centrală a complexului australian „Rod Laver”, însuşi legendarul  campion australian care dă numele imensei incinte i-a înmânat al 18-lea trofeu lui Federer.

Pentru performanţa sa, elveţianul primeşte 3,7 milioane de dolari australieni și 2.000 puncte, în timp ce Nadal – 1,9 milioane de dolari australieni și 1.200 puncte ATP.

Federer și Nadal sunt jucătorii care au cucerit cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie. Dacă Roger se află pe primul loc cu 18, Rafa îl secondează cu 14 trofee, tot atâtea câte are celebrul tenismen Pete Sampras.

(w500) Rafael Nad

Ultima finală jucată de cei doi a fost la Roland Garros în 2011. Atunci, victoria i-a revenit lui Rafael Nadal, cu 7-5 7-6 (3) 5-7 6-1. De altfel, spaniolul s-a impus în șase dintre cele 9 finale disputate de cei doi. Federer a câștigat doar ultimele acte de la Wimbledon din 2006 și 2007 şi Australian Open de anul acesta.

Campion la Australian Open în 2009, Rafael Nadal l-a învins în semifinală, într-un meci fenomenal de cinci ore şi cinci seturi, pe bulgarul Grigor Dimitrov şi a jucat prima lui finală de „Grand Slam” după Roland Garros 2014.

La rândul lui, Federer s-a calificat în a şasea lui finală la „Australian Open”, după ce l-a învins pe compatriotul său, Stan Wawrinka, numărul 4 ATP, în cinci seturi.

La 35 de ani, clasat pe locul 17 ATP şi cu un ultim trofeu major cucerit la Wimbledon 2012, Federer a disputat a 28-a lui finală de Grand Slam şi prima jucată după şapte ani la Melbourne, unde a cucerise deja titluri în 2004, 2006, 2007 şi 2010 – cinci cu trofeul de anul acesta.

Nadal a jucat până acum 21 de finale de Grand Slam, dintre care trei la Australian Open. Aici a câştigat-o doar pe prima, cea din 2009, când l-a învins pe Federer. Următoarele două au fost pierdute în faţa lui Djokovic (2012) și Wawrinka (2014).

Până la Melbourne, Federer jucase  ultima finală majoră la US Open 2015, când a fost învins de Djokovic. Sârbul îl învinsese şi cu două luni înainte, la Wimbledon.

Rivalitatea dintre Federer şi Nadal  este binecunoscută în lumea tenisului, dar cei doi mari sportivi sunt şi buni prieteni. Federer a participat, în 2016, la deschiderea Academiei de Tenis a lui Rafa Nadal din Mallorca. Ar fi trebuit atunci că joace împreună un meci demonstrativ, însă problemele de sănătate pe care le avea fiecare au făcut ca meciul să fie suspendat.  Nici nu ar fi visat atunci că, peste doar câteva luni, vor juca împreună o nouă finală de Grand Slam.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite