Roberta Metsola: Sunt prea multe țări terțe care nu implementează sancțiunile aplicate Rusiei. Situația centralei nucleare de la Zaporijie este la un pas de catastrofă

9 mai 2023, 07:44

În țara care a avut loc acum decenii catastrofa nucleară de la Cernobîl, revine amenințarea nucleară – acum, din cauza războiului.

Roberta Metsola: Situația de la Zaporijia nu este doar despre dependență sau rezerve de energie, ci și despre siguranța a mii și mii de oameni, în cazul posibilității unei catastrofe care ar putea avea impact dincolo de granițele țării.

Cât de aprige să ajungă sancțiunile aplicate Rusiei? Suficient cât să o forțeze să se retragă din Ucraina, afirmă Roberta Metsola.

Metsola: Cine ar fi spus, acum un an, că vom putea adopta aceste sancțiuni care sunt ample, cu implicații profunde, corecte din punctul de vedere al dreptului internațional. Încă sunt prea multe căi de a le eluda însă, dacă mă întrebați pe mine, prea multe țări terțe care, pe de o parte, sunt pe calea europeană, dar pe de altă parte nu implementează sancțiunile fie ca să beneficieze de asta, fie, să spunem, în beneficiul Rusiei.

Vizat în aceste declarații este cel mai mare și mai sincer aliat al Rusiei. China răspunde așadar pe măsura propunerilor europene de sancționare a companiilor chineze care, direct sau indirect, ajută mașinăria de război rusească.

Relația dintre China și Rusia este fără precedent între cele două state. Cu nici trei săptămâni înaintea ca Rusia să înceapă războiul, Vladimir Putin și Xi Jingping semnau un document în care își asumau una una dintre cele mai neechivoce sintagme ale diplomației contemporane „nu există limite în parteneriatul sino-rus”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite