Robert Negoiţă îi cere primarului Capitalei să retragă proiectul privind suspendarea PUZ coordonator pentru Sectorul 3

Robert Negoiţă
Robert Negoiţă
23 februarie 2021, 18:29

„Îi cer public primarului general al Capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu General, să pună mâna la treabă şi să reuşească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală şi abia atunci, când are ce să pună în loc, să desfiinţeze ce o vrea. Îl invit, în egală măsură, dacă într-adevăr demersul său este unul bine intenţionat şi de bună credinţă, ca, prin funcţia ce i-a fost încredinţată de bucureşteni, să iniţieze o dezbatere amplă, cu toate primăriile de sector, ca să discutăm punctual despre eventualele zone ce ridică probleme şi pentru care putem găsi împreună cele mai bune soluţii, până la redactarea şi aprobarea unui PUG. (…) Sper şi am încredere că toţi liderii partidelor ce au reprezentanţi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti au încă raţiunea necesară să ceară ca acest delir, această crimă împotriva Capitalei să nu aibă loc”, a scris Robert Negoiţă, marţi, pe Facebook.

Proiectele de hotărâre care aprobă planuri urbanistice zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 ar urma să fie suspendate pentru o perioadă de doi ani, conform unor proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„Aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-şi facă treaba, indiferent de numele primarului general. Adică să fie în stare să elaboreze şi să adopte un PUG (Plan Urbanistic General) unitar, aşa cum ar fi fost normal. Există unul, doar că are 20 de ani. Evident, aceste PUZ-uri realizate de specialiştii în arhitectură şi urbanism, la solicitarea sectoarelor, cu zeci de avize de la zeci de instituţii şi aprobate final în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu sunt perfecte. Nimic nu poate fi perfect. Dar ele există (…) şi permit dezvoltarea adecvată, realistă şi coerentă din punct de vedere urbanistic a oraşului, atrag investiţii, generează locuri de muncă, taxe şi impozite, într-un cuvânt prosperitate specifică mediului urban civilizat. Ori, să vrei să anulezi tot ce există şi să nu pui nimic în locul lor, mi se pare noaptea minţii”, a spus Robert Negoiţă.

În opinia sa, ideea de salvare a spaţiilor verzi este „folosită abuziv” pentru a masca „o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei ţării”.

El a spus că, de exemplu, PUZ Sector 3 a fost contestat în instanţă pe anumite zone şi până la un verdict definitiv şi irevocabil nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone, exprimându-şi convingerea că aceeaşi situaţie este şi în celelalte sectoare. Robert Negoiţă a afirmat că prin actualul PUZ sunt blocate construcţiile pe care PUG le permitea în Parcul IOR.

„Există voci răutăcioase, care vorbesc pe la toate colţurile acestui oraş, dacă înţelegeţi metafora, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spaţiului verde s-ar ascunde nişte interese mult mai pământeşti şi foarte financiare. Pe scurt, desfiinţarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câţiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală o să meargă cu jalba în proţap fix la Primăria Capitalei”, a adăugat Robert Negoiţă.

În referatele de aprobare ale proiectelor de hotărâre care aprobă planuri urbanistice zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 sunt invocate plângeri prealabile formulate la Primăria Municipiului Bucureşti de către reprezentanţi ai USR, PNL sau ai societăţii civile.

Totodată, în rapoartele de specialitate se arată că Planul Urbanistic General se elaborează în baza strategiei de dezvoltare a localităţii şi se corelează cu bugetul şi programele de investiţii. De asemenea, orice documentaţie de rang inferior, inclusiv la nivel de Plan urbanistic zonal, „nu va fi în măsură să stabilească a-priori reglementări locale, corect fundamentate şi legate, anterior, sau în neconformitate” cu Planul Urbanistic General al localităţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite