Ritualul botezului nu se schimbă. ÎPS Teodosie: Doar dacă merg în spital, acolo fac excepție. ÎPS Calinic îndeamnă preoţii la prudenţă

Copiii vor fi botezaţi în bisericile ortodoxe ca şi până acum, vor fi afundaţi în apa sfinţită. Dar preoţii au obligaţia să discute înainte cu părinţii şi naşii, să afle care este starea de sănătate a pruncului şi să obţină acceptul pentru botez. În plus, studenţii la telologie şi preoţii vor fi instruiţi periodic. Doi arhiepiscopi au comentat public situaţia: Calinic al Argeşului a îndemnat preoţii la prudenţă. Teodosie al Constanţei susţine însă că rânduiala care există trebuie dusă mai departe.

26 Februarie 2021, 20:36 |
Ritualul botezului rămâne neschimbat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sfântul Sinod, cel mai înalt for al Bisericii Ortodoxe a luat în discuţie felul în care sunt botezaţi pruncii după ce un copil a murit după slujbă, la Suceava.

Ritualul dogmatic nu se schimbă, o spun toţi preoţii. Problema este dacă momentul scufundării se va face cu prudenţă, aşa cum a propus deja Arhiepiscopul Argeşului, sau nu.

Sfântul Sinod anunţă că nu modifică doctrina, ritualul şi disciplina canonică, dar îi îndeamnă pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

O petiție a fost depusă deja la Patriarhie: se cere modificarea practicii din timpul botezului astfel încât copiii să nu mai fie scufundaţi. Peste 64 de mii de persoane au semnat-o. În aceste condiţii Sfântul Sinod a stabilit că "înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat."

În plus toţi preoţii şi studenţii la Teologie vor fi instruţi suplimentar astfel încât să îşi însuşească mai bine felu în care pun în practică sfintele taine. În Arhiepiscopia Argeşului de exemplu, preoţii au îmceput deja să folosească şi cristelniţe mai mici.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI