Ritmul construcţiilor a scăzut din cauza creşterii preţurilor materialelor

S-a încetinit simţitor ritmul construcţiilor, unul dintre pilonii economiei. De la începutul toamnei, volumul lucrărilor a scăzut cu peste 14%, faţă de perioada similară a anului trecut. Din cauza unui nou val de scumpiri a materialelor există riscul ca unele lucrări să nu fie gata la timp, iar altele nici măcar să nu înceapă.

17 Noiembrie 2021, 20:54 |

Ion Bolozan trăieşte în Bucureşti. Anul trecut a cumpărat un apartament cu două camere pentru fiul său care va împlini 18 ani. Spune că a avut noroc. Lucrarea a fost gata la timp, iar preţul de achiziţie a fost încă unul bun, în comparaţie cu tarifele actuale.

Preţurile locuinţelor noi sunt mai mari decât erau toamna trecută, conform datelor dezvoltatorilor imobiliari. Iar volumul lucrărilor de construcţii a scăzut brusc cu peste 14 procente faţă de septembrie 2020, arată cele mai recente statistici oficiale. Este cea mai mare scădere de la începutul anului.

Companiile pun scăderea volumului de lucrări mai ales pe seama apariţiei unui nou val de scumpire a materialelor de construcţii, chiar la începutul toamnei. În prima parte a anului, preţurile au crescut în medie cu 30-40%.

Constructorii mai reclamă că se confruntă cu scumpirea terenurilor dar şi cu probleme legate de eliberarea autorizaţiilor necesare pentru începerea unor noi lucrări.

Specialiştii avertizează că o scădere a volumului de lucrări de construcţii poate avea un efect în lanţ în economie, mai ales asupra producătorilor de materiale şi echipamente.

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI