Ritm de vot susţinut în diaspora, în a doua zi a turului doi al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa este mai mare decât în primul tur

23 noiembrie 2019, 14:54

Ritmul de vot este foarte susținut în Italia, Marea Britanie și Germania și în a doua zi a procesului electoral.

Ministerul de Externe de la București le recomandă românilor din străinătate să se prezinte la urne pe tot parcursul zilei astfel încât să evite aglomerația preconizată pentru duminică.

Vedem care e situația la Roma, Londra, Munchen dar și în Republica Moldova. Nu s-au înregistrat incidente.

În Italia este cod roșu de inundații în unele zone, ceea ce îngreunează procesul electoral. În alte părți, Germania de exemplu, vremea este bună și au venit la urne inclusiv foarte mulți turiști.

Documentele se verifică pe loc, prin scanare, cu ajutorul unor tablete electronice, conectate la baza de date a Autorității Electorale, așa încât procedura este rapidă.

ITALIA

Jurnalistul TVR, Cătălin Deacu, transmite de la Ambasada României la Roma:

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 Până la această oră, la Ambasada României la Roma, unde sunt deschise două secții de votare, au votat 2200 de români.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19.00 La cele două secții deschise la Ambasada României la Roma au votat 2000 de români. Numărul lor este cu 25 la sută mai mare decât în primul tur. La nivelul întregii Italii, până la această oră, au votat 60 de mii de români.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 14.00 „De ieri de la ora 12.00, de când s-au deschis secţiile de votare, la Ambasada României la Roma au votat circa 250 de persoane. În Roma, numărul total al alegătorilor depăşeşte 3000, iar la nivelul Italiei, depăşeşte 30.000. Prezenţa la vot este mai mare decât cea care a fost în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Alegătorii spun că au venit la vot, în primul rând pentru rudele rămase acasă, dar şi pentru o ţară în care să revină cât mai curând”, transmite reporterul nostru, Cătălin Deacu.

Italia este în acest moment singura ţară din Uniunea Europeană care se află în recesiune, datoriile ţării au ajuns la cel mai ridicat nivel după al Doilea Război Mondial.

„Votul a decurs normal, până în acest moment. A fost doar o situaţie specială, seara trecută, Ambasada României a fost nevoită să evacueze o clădire, în care funcţiona o secţie, din regiunea Liguria, din cauza unui cod roşu de precipitaţii. Secţia a fost mutată într-un alt imobil”, a transmis de la Roma, Cătălin Deacu.

MAREA BRITANIE

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 În ciuda vremii capricioase, în Regatul Unit se înregistrează o prezență destul de mare la vot a românilor, pentru a-și alege președintele. Trimisul nostru special Roxana Zamfirescu a relatat la Telejurnal că s-a depășit numărul de 55 de mii de alegători.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19.00 În zona Londrei, tinerii, în special studenții, sunt cei care s-au mobilizat. Până acum, peste 48 de mii de români au votat la turul al doilea, cu 33 la sută mai mulți decât în primul tur al prezidențialelor, transmite de la Londra Roxana Zamfirescu.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 14.00 În Marea Britanie, până la orele prânzului, prezența era cu 27 la sută mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidențiale. Jurnalistul TVR, Roxana Zamfirescu, transmite din Londra cum decurge procesul electoral:

„Ritmul de vot în Marea Britanie este din ce în ce mai alert, vineri s-a depăşit cu aproximativ un sfert de procent votul din vinerea din primul tur de scrutin. De la oră la oră, vin tot mai mulţi români ca să voteze. Media prezenţei la vot, în cele 72 de secţii deschise în Marea Britanie, este de 3500 de alegători pe oră”, transmite reporterul nostru, de la Londra.

Cum orice mesaj din mediul virtual e foarte urmărit în această perioada, români care învață sau muncesc în Marea Britanie au vrut să-și arate bucuria cu care s-au mobilizat în organizarea scrutinului. Iată dovada!

GERMANIA

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 În primele două zile de vot, și în Germania s-a depășit prezența din primul tur al prezidențialelor. Numai în ultima oră, în cele 80 de secții de votare au votat 3 000 de români, deci cifra ajunge la 53 000 de români care au votat până acum, transmite Mihnea Ionescu.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19.00 Mihnea Ionescu relatează de la Munchen: Până acum, aproape 50 de mii de români au votat în Germania, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Cele mai multe voturi au fost exprimate în Bavaria.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 14.00 În Germania continuă votarea fără probleme. Sunt temperaturi neobișnuit de ridicate, cel puțin în zona Munchen. Informaţii despre vot aflăm de la trimisul nostru special, Mihnea Ionescu:

„Vremea bună i-a adus pe români la vot, sunt mai mulţi decât au fost în primul tur, au confirmat preşedinţii celor 6 secţii de vot deschise la Munchen. Numărul românilor care au votat până acum, în Germania, este de circa 27.000, la acest moment”, a transmis reporterul nostru, Mihnea Ionescu.

REPUBLICA MOLDOVA

ACTUALIZARE Telejurnal ora 20.00 Cetăţenii români din Republica Moldova au votat şi astăzi, în număr mare, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. Până acum, aproape 18 mii de persoane au trecut prin faţa urnelor, transmite Olga Sarivan, de la TVR Moldova. Cetățenii români cu drept de vot continuă să vină la cele 37 de secții de votare din Republica Moldova.

ACTUALIZARE Telejurnal ora 14.00 În Republica Moldova, 11 mii de persoane au trecut, până la orele prânzului, prin faţa urnelor. Participarea poate fi comparată cu cea din turul întâi. Ce aşteptări au votanţii de la preşedintele României ne spune Olga Sarivan, de la TVR Moldova.

„Mai multe persoane ne-au declarat că îşi doresc de la viitorul preşedinte al României să acorde o atenţie sporită basarabenilor care deţin cetăţenia română. Aceştia îşi doresc şi un viitor european”, a transmis reporterul TVR Moldova, Olga Sarivan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite