Riscul unui nou Război Rece. Relațiile dintre SUA și Rusia sunt extrem de tensionate

23 noiembrie 2018, 18:24

După criza din Ucraina, relațiile dintre Rusia și Occident s-au degradat brusc, repede și grav.

Moscova a organizat ample manevre militare, a înființat noi unități, desfășurate în vestul țării, și a amplasat armament sofisticat și modern în Crimeea și Rusia europeană.

La rândul său, NATO a efectuat cele mai ample exerciții de război din istoria sa, a creat unități mixte în România, Polonia și Țările Baltice, staționează prin rotație nave militare în Marea Neagră, execută misiuni de poliție aeriană în aceleași state și a luat măsuri de consolidare a flancului estic. Adică spre Rusia.

Moscova a anunțat că ia în calcul redeschiderea fostelor baze militare din Cuba, respectiv Vietnam.

Baza cubaneză de la Lourdes era folosită în timpul Războiului Rece pentru culegerea de informații din Statele Unite. Practic, monitoriza și intercepta toate comunicațiile americane.

Baza de la Cam Rahn era un port de mare adâncime folosit de flota sovietică unde ancorau submarinele nucleare. Ambele au fost închise la începutul anilor 2000 de președintele Vladimir Putin care dorea relații mai bune cu Occidentul, în special cu Washingtonul. Nu mai este cazul.

Un ultim incident a avut loc în Siria. Potrivit ministerului rus al Apărării, armata americană a încercat să atace baza rusă de la Hmeinim, din Siria, cu drone.

Ministrul adjunct al Apărării nu a precizat ale cui erau dronele sau când a avut loc incidentul. Washingtonul a refuzat să comenteze.

Declarația ministrului este o surpriză: este pentru prima oară când Moscova acuză direct Statele Unite că a coordonat un atac asupra efectivelor rusești din Siria.

Tensiunea este ridicată în Orientul MIjlociu iar riscul unei scântei care să arunce în aer butoiul cu pulbere al planetei a crescut semnificativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite