Risc redus de răspândire de la om la om a tulpinii de gripă aviară H5N8, apreciază OMS

Risc redus de răspândire
Risc redus de răspândire
26 februarie 2021, 18:07

O altă tulpină de gripă aviară, H1N1, care se răspândeşte rapid la nivel mondial printre oameni a determinat OMS să declare o pandemie de gripă în 2009-2010. Focarul, letal în cazul păsărilor, s-a dovedit a fi unul cu simptome uşoare în rândul oamenilor.

Rusia a înregistrat primul caz al unei tulpini de virus de gripă aviară numit virus gripal de tip A (H5N8) transmis de la păsări la oameni şi a raportat cazul la OMS, a anunţat sâmbătă Anna Popova, care deţine funcţia de director al Rospotrebnadzor, serviciul federal rus pentru protecţia consumatorilor.

Şapte persoane din Rusia au fost identificate infectate cu H5N8, toate asimptomatice, în urma unui focar la fermă de păsări din regiunea sudică Astrahan, potrivit unui comunicat al OMS. Moartea survenită în decembrie a 101.000 de păsări dintre cele 900.000 de găini ouătoare a declanşat ancheta, a precizat agenţia.

„Toate contactele apropiate ale acestor cazuri au fost monitorizate clinic şi nimeni nu a prezentat semne de îmbolnăvire clinică”, a notat OMS.

„Pe baza informaţiilor disponibile în prezent, riscul de transmitere de la om la om rămâne redus”, a adăugat agenţia.

OMS a indicat că nu se impun măsuri speciale de depistare în cazul călătorilor la punctele de intrare ori restricţii de călătorie şi/sau comerţ cu Federaţia Rusă.

Focare de tulpină H5N8 au fost raportate anul trecut la păsări domestice sau sălbatice din Marea Britanie, Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Ţările de Jos, Polonia, România şi Rusia, potrivit OMS.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă