Risc mare de atacuri cibernetice în sănătate. Pot afecta îngrijirea pacienţilor, pot genera întârzieri ale procedurilor sau ale testelor

22 octombrie 2022, 19:37

Pot muri oameni şi de la un atac cibernetic! O spune şeful securităţii IT al unui grup de spitale din Irlanda. Anul trecut, hackerii au criptat 80 la sută din datele informatice care există în sistemul naţional irlandez de sănătate.

Dr. Michael Connolly, şeful securităţii IT la un grup de spitale din Irlanda: La ATI, totul este digital. Rezultatele de la laborator nu mai erau disponibile, tot sistemul de suport pentru decizia clinică – imagistică, radiologie, datele privind alergiile nu mai erau disponibile.

5 zile au fost blocate informațiile medicale și au fost întrerupte tratemente. O jumătate de an a durat revenirea și încă mai sunt efecte ale atacului.

Dr. Michael Connolly, şeful securităţii IT la un grup de spitale din Irlanda: Dovezile indică un atac rusesc asupra sistemului nostru de sănătate. Ei atacă operatori de servicii esenţiale, furnizori de utilităţi, spitale, bănci. Atacurile sunt iminente. Ei consideră că cine este un aliat al Ucrainei este un inamic al Rusiei, iar dacă sistemele sunt vulnerabile, vor fi lovite. Să vă aşteptaţi la un atac!

Atacurile hackerilor s-au înmulţit odată cu pandemia, iar sistemele IT din sănătate sunt cele mai expuse. Vizate sunt şi spitalele din România, unde sunt mari vulnerabilităţi.

Octavian Popa, reprezentant, Directoratul Naţional de Securitate Informatică: Atunci când vorbim de sectorul sanitar, vorbim de lipsa de personal, de lipsa educaţiei cibernetice în ceea ce priveşte securitatea datelor, în ceea ce priveşte cerinţe minime.

Până acum, atacurile au fost oprite cu succes.

Augustin Dima, director, Institutul Naţional de Recuperare Medicală: Ameninţări există în fiecare zi. Atacuri vizavi de adresele de e-mail ale angajaţilor, atacuri vizavi de baza de date, dar nu au existat breşe privind scurgere de date. Există aparate medicale de transmisie de date care sunt foarte bine securizate, le avem deja instalate.

Raluca Săceanu, CEO la o companie de cyber-securitate: Toată lumea trebuie educată în ceea ce priveşte cyber-security, în materie de phishing, ce să facem când vedem un e-mail cu ataşamente, să nu dăm click.

Potrivit Institutului Ponemon, care a chestionat aproape 650 de profesionişti IT din sănătate, la 90 la sută din unităţile medicale au fost peste 40 de atacuri, în medie, în ultimul an.

De cele mai multe ori, hackerii cer bani în schimbul informațiilor sensibile.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Datele arată că atacurile de tip ransomeware pot afecta cel mai mult îngrijirea pacienţilor. Au cauzat întârzieri ale procedurilor sau testelor în aproape două treimi dintre cazurile analizate, iar aproape 60 la sută dintre spitalele atacate au fost nevoite să prelungească internările.

Raportul sugerează că cyber-atacurile sunt asociate cu o creştere a mortalităţii la peste 20 la sută din unităţile medicale vizate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă