Risc de tuse convulsivă. Mii de doze de vaccin hexavalent vor fi aduse în ţară, anunţă Ministerul Sănătăţii

25 martie 2017, 20:11

Cei mai mulţi părinţi vor să-şi imunizeze copiii, chiar ar face sacrificii ca să aducă vaccinurile de peste hotare, spun medicii de familie – revoltaţi că degeaba îi conving pe oameni de beneficiile vaccinării, dacă nu au dozele necesare.

E foarte important ca sugarii care au două luni să primească o doză de hexavalent, spun medicii. Bebeluşii nu au imunitate faţă de bolile pe care le previne acest vaccin: difteria, tetanosul, Haemophilus, hepatita B, poliomielita şi tusea convulsivă.

Primele 125 de mii de doze de vaccin hexavalent din cele 630 de mii necesare pentru tot anul vor ajunge în ţară cel târziu până pe 15 aprilie, anunţă Ministerul Sănătăţii. Vor urma încă trei tranşe.

La sfârşitul lui februarie, în ţară mai erau 90 de mii de doze de vaccin ROR, împotriva rujeolei. Boala a fost confirmată la aproape 4 mii de cazuri, de anul trecut până acum.

Pentru vaccinul împotriva hepatitei B, apelul către alte ţări nu a avut ecou. Doar 5000 de doze vor fi distribuite în toată ţara.

Ministerul susţine că legea vaccinării, la care se lucrează de un an şi jumătate, ar impune stocuri obligatorii. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere.

Şi medicii de familie au constatat că, atunci când dispar vaccinurile, scade acoperirea vaccinală, chiar şi sub 60 la sută, mult sub pragul optim de 95 la sută. Când vin dozele, cifrele cresc.

Şi medicii vor fi stimulaţi să se implice în activitatea de vaccinare. Pentru fiecare serviciu acordat, vor primi câte 25 de lei, faţă de 10 lei în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite