Risc de rupere a unui dig de protecție la Căpeni, Covasna. Autorităţile au decis evacuarea a 300 de persoane

14 martie 2018, 21:07

ACTUALIZARE Pompierii militari au evacuat 5 dintre cele 8 persoane surprinse de ape pe o insulă formată între localităţile braşovene Şercaia şi Mândra, a indicat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Luiza Dănilă, pentru Agerpres.

”Două femei, doi bărbaţi şi un copil au fost evacuaţi în siguranţă din locul în care au fost surprinşi de ape. Alţi trei bărbaţi împreună cu personalul nostru încep evacuarea animalelor. Având în vedere că nivelul apei nu a fost foarte mare, bărcile de salvare au fost tractate de un tractor. Operaţiunea de salvare a început imediat după ora 22.00″, a precizat purtătorul de cuvânt.

 

(w500) Operațiun

ACTUALIZARE „Intervenție contracronometru pentru salvarea a 7 adulți și un copil, surprinși de ape pe o insulă formată între localitățile Șercaia și Mândra. Persoanele au rămas izolate în timp ce se aflau cu cele aproximativ 1000 de oi în zona respectivă”, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.

Mai multe echipaje de pompieri acționează cu 4 bărci din cadrul ISU Brașov și cu alte două trimise în sprijin de la ISU Sibiu.

Din informațiile primite până în acest moment, nu există persoane cu probleme medicale.

ACTUALIZARE La Căpeni, viitura va dura mai mult timp – aproximativ 10 ore, a confirmat secretarul de stat Raed Arafat. Digul poate să cedeze.

Evacuarea preventivă a început. Acolo unde sunt case mai puține, deja digul are o fisură și deja apa curge acolo, a indicat Arafat pentru emisiunea România 9.

„Dar am înțeles că de acolo persoanele au fost evacuate, cel puțin din ultima informare pe care o am. Oamenii, o parte din ei, mai puțini, într-adevăr, dar este o parte care a refuzat evacuarea și au semnat împotriva evacuării, ceea ce însemană că la un moment este posibil să se transforme în persoane pe care va trebui să mergem să le salvăm”, a adăugat secretarul de stat.

Au fost mobilizate forțe și din Bacău și Mureș.

La o stână dintre localitățile Mândra și Șercaia, Brașov, este în derulare o operațiune de salvare. Acolo sunt 7 persoane și un copil înconjurați de ape.

Sunt în pericol și o mie de animale.

ISU Brașov s-a mobilizat cu mai multe echipe și cu bărci.

ACTUALIZARE Autorităție locale și Departamentul pentru Situații de Urgență au  decis miercuri seara evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe din satul Căpeni,  județul Covasna. Decizia a fost luată din cauza probabilității crescute de rupere a digului de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt.

Decizia a fost luată de autoritățile locale și prefectul județului, de comun acord cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe baza informațiilor primite de la specialiștii în gospodărirea apelor.

Potrivit datelor disponibile până acum, există posibilitatea ca digul de protecție din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, merge în această noapte în satul Căpeni, județul Covasna.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la nivelul ISU Covasna au fost suplimentate efectivele de salvatori, care se deplasează în satul Căpeni cu autospeciale și mijloace de transport, în sprijinul populației și autorităților din localitatea Baraolt.

Din ordinul IGSU au fost mobilizate două microbuze și două autocamioane de la ISU Mureș, respectiv un microbuz și un autocamion de la ISU Bacău, care să sprijine acțiunile de evacuare.

Persoanele evacuate vor fi cazate temporar la sala de sport și la căminul cultural din localitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă