Risc de reapariție a poliomielitei, din cauza numărului mare de refugiați. Boala nu a fost eradicată în Ucraina. DSP-urile au fost avertizate să raporteze orice suspiciune

Autorităţile sanitare sunt în alertă. Numărul tot mai mare de refugiaţi ucraineni creşte riscul apariţiei poliomielitei, o boală infecţioasă extrem de gravă. În Ucraina, poliomielita nu a fost eradicată şi au fost mai multe focare în ultimii ani. Toate Direcţiile de Sănătate Publică au fost atenţionate să raporteze orice suspiciune. Riscul cel mare este pentru persoanele nevaccinate.

09 Martie 2022, 18:38 (actualizat 09 Martie 2022, 19:12) Știrile TVR |

Odată cu intrarea în țară a unui număr mare de persoane nevaccinate împotriva polimielitei, riscul să apară cazuri de îmbolnăvire sau să se declanșeze o epidemie este destul de mare, avertizează specialiștii din Timișoara. Boala, care lasă sechele grave, a fost eradicată în România. Ultimul caz s-a înregistrat în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria.

Dr. Virgil Musta, medic specialist Boli Infecțioase Spitalul Victor Babeș Timișoara: "Există o alertă de supraveghere epidemiologică, în care, datorită intrării unui număr mare de persoane din altă zonă, trebuie să fim mai precauți. Sunt șapte sindroame care trebuiesc urmărite la pacienții care sunt în contact cu cei din Ucraina, dar mai ales la pacienții ucraineni de pe teritoriul României".

Virusul este extrem de contagios. Polimielita poate duce frecvent la deces, iar handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă sunt extrem de severe.

Caroline Brown, expert pentru urgențe, Biroul Regional OMS: Ştim că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut şi ştim că Guvernul român este în alertă şi oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a transmis atenționări spitalelor şi medicilor de familie. Recomandă raportarea imediată a oricărei suspiciuni de boală.

Dr. Flavius Cioca – director DSP Timiș: Devine tot mai importantă vaccinarea copiilor, suntem undeva la 83% în mediul urban și aproape 80% în mediu rural și aici avem de lucru toți, ca sistem sanitar, inclusiv prin munca de convingere a părinților.

Vaccinarea împotriva poliomielitei e introdusă în calendarul naţional de vaccinare din 1956. Administrarea vaccinului are un număr extrem de limitat de contraindicaţii şi efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI