Risc de poliomielită și în România | Medicul Valeria Herdea: Nimeni nu este protejat dacă nu este vaccinat. (…) Este o boală cu evoluție severă, impredictibilă, care poate duce la paralizie pe viață

Valeria Herdea/Agerpres
19 august 2022, 11:22 (actualizat 14 martie 2024, 12:11)

Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, a explicat la TVR INFO care sunt riscurile bolii, precizând că “nimeni nu este protejat dacă nu este vaccinat”:

“Este o boală infecto-contagioasă cu evoluție severă, impredictibilă, care poate duce la paralizie. (…) Poate produce foarte multe leziuni, parazilia fiind permanentă, invaliditatea este pe toată viața. Să înțelegem că în anii ’50, lucrurile au fost foarte grave. La momentul respectiv, pacienții ajungeau cu un fel de plămâni de oțel, ceea ce însemna o tragedie și un chin. Au rămas foarte mulți copii sechelați, paralizați post-poliomielită. Efortul este unul comun. Nimeni nu este protejat dacă nu este vaccinat. Vaccinarea se face în schemă primară, gratuit, la medicul de familie și este inclus în programul național de imunizare. (…) Trebuie să fim atenți de unde bem apă, ce mâncăm, pentru că se poate transmite și pe calea mâinilor murdare, dar și pe cale respiratorie”.

Medicul Valeria Herdea a precizat că la primele simptome, oamenii ar trebui să se prezinte imediat la medicul de familie:

“Dacă avem o senzație de slăbiciune, de amorțeală la nivelul picioarelor care urcă progresiv, ne prezentăm imediat la medicul de familie. Orice fel de simptome digestive – vărsături, grețuri – pot precede boala. Este esențial să știm că nu orice astfel de simptome înseamnă și poliomielită. Trebuie să fim atenți, în primul rând, la vaccinările pe care le avem. De aceea, rugăm respectuos părinții să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru a începe sau a continua schema de vaccinare primară. (…) Orice persoană de orice vârstă poate fi vaccinată”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite