Risc de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral. Covid-19, impactul puternic asupra organismului

23 februarie 2022, 19:12

Tot mai multe studii arată că virusul SARS-CoV-2 poate să crească riscul cardiovascular și cerebrovascular chiar şi la cei care au avut forme uşoare de Covid.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecţionist, coordonatorul campaniei de vaccinare: Virusul SARS-CoV-2 se lipește inclusiv de celulele care tapetează pe interior vasele de sânge și în mod evident că există această predispoziție pe termen lung la anumite afecțiuni cardiovasculare.

Sunt date care indică riscul mărit de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi insuficiență cardiacă şi după mai mult de un an de la boală.

Conf.dr. Gilda Mologhianu, medic primar recuperare medicală: Am avut paralizie la un tânăr, paralizie de plex. Am avut paralizie facială periferică, care pot fi legate cumva, chiar dacă au apărut la distanţă de Covid.

Efectul virusului asupra celulelor este ireversibil, iar inflamația acționează asupra sistemului imun chiar și după vindecare.

Dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI: S-a constatat că afectarea organelor, a tuturor organelor, poate continua post-Covid exact ca şi în cursul bolii.

Pe lângă tulburări cardiace şi oboseală, mulţi se plâng că nu se mai pot concentra, respiră greu, le cade părul, au dureri de cap, de muşchi şi de oase. Apar şi tulburări endocrine.

In urma bolii, la bărbaţi s-a constatat chiar o afectare a fertilităţii. Unii ajung la tromboze şi la insuficienţă renală.

Dr. Valentin Veron Toma, cercetător Antropologie Medicală, Institutul „Francisc I. Rainer”: Această boală are manifestări surprinzătoare şi niciodată nu poţi să stai liniştit cu ea.

Doctorul Toma a avut de suferit si la un an după Covid. Aşa a început să studieze efectele bolii.

Dr. Valentin Veron Toma, cercetător Antropologie Medicală, Institutul „Francisc I. Rainer”: Se descriu episoade psihotice acute la persoane care n-au avut trecut psihiatric, tulburări afective la pacienţi care n-au avut un trecut de tulburări psihice şi chiar demenţe. În unele situaţii se pune problema unor leziuni permanente care vor duce la incapacitate de muncă şi aici este nevoie de politici publice de protecţie.

Dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Acel long covid se poate instala chiar şi după varianta Omicron.

Pneumologi, neurologi, cardiologi şi specialişti în recuperare medicală tratează pacienţii cu probleme post-Covid.

Ministerul Sănătăţii ia în calcul să deschidă centre şi secţii speciale pentru recuperarea lor.

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Dacă faci o formă intermediară sau gravă, chiar dacă ai supraviețuit, ai sechele care se dovedesc din ce în ce să fie mai serioase, pe viață. Vaccinarea te ajută la prevenirea acestor forme.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecţionist, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid: Oamenii, în momentul actual, consideră că este o modalitate, dacă vreți acceptabilă, să treci prin boală ca să dobândești un răspuns imun natural. Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat.

Trecerea prin Covid poate să aducă multe complicaţii care acum nu pot fi anticipate, spun specialiştii. Şi cum încă nu se ştie clar care este adevăratul impact al bolii, pe termen lung, medicii ne sfătuiesc să facem tot ce ţine de noi ca să evităm infectarea cu noul coronavirus, care va continua să circule şi după acest val pandemic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite