Risc de flurona: gripă și covid în același timp. Masca și vaccinarea ne protejează, reamintesc medicii

5 ianuarie 2022, 18:21

Medicii spun că este foarte probabil ca şi în România să fi avut în pandemie cazuri de flurona, neconfirmate oficial. Este practic o dublă infecţie, gripă şi Covid în acelaşi timp.

Ambele boli pot provoca afecțiuni severe. Infectarea dublă crește riscul de complicații majore, respiratorii, neurologice şi nu numai.

Mircea Sofonea, epidemiolog, cercetător la Universitatea din Montpellier: Au fost câteva studii care estimau un risc dublat de severitate, deci de mortalitate pentru această coinfecţie.

Şi la cei vindecați de COVID, gripa poate afecta organismul deja slăbit. Iar la noi, în plin val de infectări cu SARS-CoV-2, tot mai mulţi au simptome gripale.

Numai în săptămâna Crăciunului au fost raportate 79 de cazuri de gripă clinică, de aproape 20 de ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă din sezonul rece anterior. Patru au fost confirmate şi cu laboratorul. În urmă cu un an, de Sărbători, nu era încă vreun caz cu virus gripal confirmat şi la analize.

Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical al Institutului „Matei Balş”: Sezonul de gripă e la început. Inclusiv în aprilie ne aşteptăm să avem. Când luăm un test rapid de gripă din farmacie, există testele duble şi putem să ne testăm. În condiţiile în care am început cu SARS-CoV-2 şi e negativ şi avem o simptomatologie care poate să fie comună, să facem testarea şi pentru gripă.

Iarna trecută, masca de protecţie şi grija pentru igienă au oprit şi gripa, dar au fost şi multe persoane care s-au vaccinat antigripal.

Acum, la farmacie, abia se mai cer câte două doze pe săptămână. Iar prin programul de gratuități al Ministerului Sănătăţii au fost vaccinate în jur de un milion o sută de mii de persoane vulnerabile, cu 500 de mii mai puține decât erau iarna trecută, în decembrie.

Mulţi medici de familie încă au doze de antigripal.

Simin Florescu, medic infecţionist, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale Victor Babeș: Şi acum este un moment foarte bun pentru vaccinare, până când începe căldura.

Specialiştii spun că, dacă apar simptome respiratorii, este imperios necesar ca oamenii să meargă cât mai repede la medicul de familie.

Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din România: Gripa e de la bun început însoţită de fenomene generale cum ar fi dureri musculare, febră destul de înaltă, dureri articualre, fapt care determină apariţia senzaţia de lovitură de tren sau bătut cu ciocanul, mai spun unii pacienţi. În cazul COVID-19, în prima săptămână simpromele sunt de obicei uşoare. Mimează o viroză banală, motiv pentru care pacienții nu se prezintă. Însă, acum aceşti pacienţi pot să beneficieze de tratamentul antiviral la domiciliu, favipiravir, dar aşteptăm și celelalte două produse, să poată fi administrate în România la domiciliu. Au eficienţă maximă dacă sunt administrate în primele 5 zile.

Şi vaccinul împotriva gripei, şi cel anti-COVID, asigură o protecţie ridicată faţă de formele severe de boală şi deces.

În valul 4 al pandemiei, mulţi au murit tocmai pentru că au ajuns târziu la doctor. Și nici nu erau vaccinaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă