Rezultatele testelor celui mai avansat vaccin anti-COVID-19 sunt promiţătoare

Un vaccin anti-COVID dezvoltat în SUA a dat rezultate promițătoare în primul test clinic pe oameni. S-a observat o creștere semnificativă a imunității, fără efecte adverse îngrijorătoare. Acum urmează să intre în ultima fază de testare, pe zeci de mii de subiecți. Este cel mai avansat stadiu al oricărui potențial vaccin anti-COVID.

15 Iulie 2020, 08:34 (actualizat 15 Iulie 2020, 14:40) |
$article.media.images[0].description
Coronavirus/ FOTO: Pixabay "

Vaccinul dezvoltat de firma Moderna în colaborare cu Institutul Național de Sănătate din SUA a început să fie testat în martie pe 45 de voluntari.

La aceștia s-a observat un răspuns imunitar important: au dezvoltat anticorpi la fel ca o persoană care s-a vindecat de COVID-19.

Au existat și efecte secundare, dar cu nimic diferite de cele la alte tipuri de vaccin.

Dr. William Schaffner, Universitatea Vanderbilt: "Sunt unele persoane care au avut dureri la locul injecţiei, un pic de febră, oboseală şi aşa mai departe. Un preţ mic de plătit pentru protecţie împotriva COVID, aş zice. Nu este ceva care să oprească din testarea pe scară largă şi exact asta facem acum".

Această a doua fază va începe pe 27 iulie, pe un grup de 30 de mii de persoane. Jumătate vor primi vaccinul, restul un placebo.

Protocolul acestui vaccin presupune două doze administrate la o lună una de alta. Testul clinic va dura până în octombrie.

Dr. William Schaffner, Universitatea Vanderbilt: "Trebuie să avem grijă. Nu vrem să grăbim știința și știm cu toții că dezvoltarea unui vaccin este un proces anevoios. Nu e întotdeauna simplu. Dacă totul merge bine, anticipăm ca la începutul anului viitor sau în primul trimestru să avem rezultatele, ceea ce ar fi minunat. Asta dacă totul decurge conform planului nostru".

Acest posibil vaccin este cel mai avansat din lume. Universitatea Oxford și un laborator din China urmează să intre, la rândul lor, în faza testelor pe grupuri mari de oameni.

În toată lumea sunt deja peste 20 de posibile vaccinuri împotriva noului coronavirus, aflate în diverse stadii ale studiilor clinice.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI