Cu subiecte adaptate perioadei de pandemie prin care au trecut şi cu materia din semestrul al doilea eliminată, elevii de clasa a opta au obţinut cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani. Aproape 83% dintre absolvenţi au obţinut medii peste 5. Totuşi, corectarea digitalizată, experimentată în Dâmboviţa, arată că doar 6% dintre elevi ştiu să scrie perfect româneşte, spune chiar ministrul Educaţiei.
David Tuluș este unul dintre cei 17 din judeţul Cluj cu 10 pe linie la evaluarea naţională: „Sunt fericit că am reuşit să ating performanţa asta. N-am crezut că o să reuşesc, am avut emoţii mai ales la română, dar m-am descurcat”.
Copii cu 10 curat sunt şi la Craiova: „A fost greu să îmi gestionez emoţiile. Mă pregătesc din clasa I. Mi-aş dori să plec mult din ţară, pe business sau arhitectură”.
În toată ţara, numărul mediilor de 10 a fost de 221. Acum, bătălia se va da pe liceele de top, pentru că multe note mari înseamnă şi medii mai mari de admitere.
Elev al Colegiului Național Gheorghe Lazăr din Capitală, Alex a obţinut 9.75 la română și 9.90 la matematică.
Andrei Dumitru, elev: „Sper să rămân la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în final să am opt ani de Lazăr, o realizare destul de mare și un vis”.
Cu 9.40 la română și 10 curat la matematică, Alex intenționează să depună contestație la limba română. Vrea o medie cât mai mare pentru a fi sigur că rămâne la Lazăr: „N-am greșit la gramatică la nimic și nici la română, deci cred că e subiectivitatea corectorilor la compunerile mele.”
Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală: „E o realitate pe care nu trebuie să o negăm. Trebuie să o privim şi să vedem și ce putem să facem ca să îndreptăm lucrurile”.
-----
Rezultatele la Evaluarea Naţională au fost publicate. Procentul mediilor peste cinci este la un maxim absolut al ultimilor 10 ani, peste 82,3% dintre medii au fost peste nota cinci. Cel mai mic procent al elevilor cu medii peste 5 a fost în județul Teleorman - 71,8 %. La polul opus, cu cel mai mare procent, este Cluj - 92,7%, urmat de București - 91,6% și Brăila - 91%.
Rezultatele la Evaluarea Națională au fost afișate aici.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut declarații în legătură cu rezultatele Evaluării Naționale:
Rezultatele se afișează anonimizat, fiind publicat doar un cod care conține numele candidaților și notele la cele două discipline de studiu, precum și media celor două note.
Contestaţiile pot fi depuse joi (în intervalul orar 16,00 - 19,00) şi vineri (în intervalul orar 8,00 - 12,00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.
Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 30 iunie.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.